45 година од великог корака за човjечанство

Глас Српске
45 година од великог корака за човjечанство

У турбулентној 1969. када су се америчке трупе бориле у Вијетнаму, догодило се нешто важно не само за САД, него и за цио свијет. Човјек је први пут крочио на Мjесец.

На данашњи дан, прије 45 година, 500 милиона људи из цијелог свијета гледало је како амерички астронаути Нил Армстронг и Едвин "Баз" Олдрин шетају Мјесецом.

Мисија Аполло 11 спустила се на тло Земљиног сателита 20. јула 1969. а шест сати по слијетању Армстронг је постао први човјек који је крочио на Мјесечеву површину и изговорио легендарне ријечи: "Ово је мали корак за човјека, али велики за човјечанство".

Армстронг је нешто више од два сата провео ван летјелице којом је управљао Мајкл Колинс. Олдрин је шетао Мјесецом нешто краће, а заједно су прикупили готово 25 килограма материјала са тла и вратили се на Земљу.

Астронаути су за собом оставили америчку заставу, плочицу у знак сјећања на палу посаду мисије Аполло 1 и плочицу са једне од ногу лунарног модула "Орао" (

На плочици пише: "Овдје је човјек са планете Земље по први пут спустио ногу на Мјесец. Јул 1969. Дошли смо у миру у име цијелог човјечанства".

Тим се спустио у океан у близини Хаваја 24. јула.

У знак сјећања на овај велики догађај биће одржана свечана церемонија у Кенеди свемирском центру на ком ће се присутнима обратити Олдрин и Колинс. Нил Армстронг умро је 2012. године.

Јуче је Олдрин позвао све људе свијета да се присете својих успомена о дану првог спуштања на Мјесец и начина на које их је мисија Аполло 11 инспирисала, као и да објаве снимке на YouTuve са хаштегом #Apollo45.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана