13 потпуно бесмислених научних открића у 2013.

Huffington Post
13 потпуно бесмислених научних открића у 2013.

Здрав разум није замена за науку, мноштво оних „па то свако зна" ствари у 2013. години добило је и своју научну потврду.


Погледајте нека од научних открића из 2013. године којa се баш не могу назвати револуционарним:

Западна дијета је лоша за вас

Оваква исхрана богата индустријски обрађеним намирницама и прженом храном уз мноштво слаткиша и газираних напитака повећава ризик од преране смрти, изјавили су истраживачи у априлу у истраживању објављеном у „Америчком журналу медицине".

Сан утиче на изглед

Истраживање објављено у „Журналу медицине клиничког спавања" открило је да бољи сан доводи до бољег изгледа.

Ова студија отишла је и корак даље како би сазнала да неколико мjесеци доброг сна могу позитивно утицати на наш изглед.

Учесници истраживања били су пацијенти који су лијечени због проблема са сном, тешким дисањем и хркање. Након третмана, независни учесници оцокењивали су њихов изглед на основу фотографија које су начињене проке почетка третмана.

Расисти су ускогруди

Врло мало људи би расизам повезало са широкогрудошћу, а студија објављена у јануару у „Журналу психолошке науке" показала је да расизам ствара затворен ум.

Оно што је интересантно јесте да расизам води до смањене креативности, па чак и у случајевима који немају никакве везе са расом.

Мушкарци који варају имају јачи сексуални нагон

Мушкарци који варају чине то зато што оскећају јаке сексуалне нагоне, судећи по студији објављеној у журналу „Личност и социјална психологија" у септембру 2013. године.

Студија такође напомиње да кључ није чињеница да мушкарци имају слабију контролу над својим нагонима од жена, већ су нагони које покушавају да контролишу знатно јачи.

Стидљиви тинејџери проналазе пријатеље на интернету

Иако ће се ово многима учинити као клише или стеротип – истраживање објављено у „Европском журналу личности" показало је да онлајн пријатељства подижу самопоуздање стидљивих тинејџера, што доводи до повећања броја њихових пријатеља, како на интернету, тако и у стварном животу.

Кишобрани нас штите од Сунца

Неустрашиви научници ркешили су да тестирају идеју да кишобрани стварају хлад. Испада да су били у праву.

Истраживачи су жељели да сазнају да ли кишобрани, који су дизајнирани да нас штите од кише, могу да блокирају штетне УВ зраке који изазивају рак коже.

Они су открили да су црни кишобрани блокирали барем 90 одсто штетних зрака док су кишобрани бокеле боје били најгори и блокирали су 77 одсто УВ зрака.

Људи купују више воћа и поврћа када је оно јефтиније

Чини се да је оно што је потребно како би људи јели више воћа и поврћа просто смањење цокене.

У овом истраживању научници су примкетили да су попусти довели до тога да људи купују више здравих намирница.

Лоше везе чине људе депресивнима

У студији објављеној у априлу у журналу „Plus One ", истраживачи су користили велику националну студију у којој је учествовало 5.000 Американаца како би открили да су особе са неподржавајућим партнерима знатно депресивније од оних које нису у браку.

Ријалити програми су реалност

Младе особе које гледају ове програме мисле да они осликавају стварност. Они вjерују да жене стално оговарају и да је константно свађање поптуно нормално, написали су истраживачи у раду објављеном у журнали „Психологија популарне медијске културе".

Дрога и вожња аутомобила се не мијешају

Вожња аутомобила док сте под утицајем дрога није баш најбоља идеја, судећи по студији Универзитета Колумбија.

Особе које су на тестовима позитивне на дроге имају три пута веће шансе да се нађу у фаталном удесу у поређењу са особама које су трезне. Уколико мијешате дроге и алкохол, ризик се додатно повећава за 23 одсто.

Жене мисле да су музичари секси

Студија објављена у журналу „Психологија музике" тражила је од мушкарца да на улици тражи број телефона дјевојака које пролазе, са гитаром и без гитаре. Мушкарац са гитаром добио је знатно више телефонских бројева случајних пролазница.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана