10 начина за брзо лечење упаљеног грла

Tportal
10 начина за брзо лечење упаљеног грла

Осjећате да вас стеже грло и све мирише на прехладу? Ево шта можете одмах учинити и спречити разбуктавање прехладе.

1. Лијекови

Један од најбржих начина је да одмах узмете нешто од препарата који смањују упалу, натеченост и надраженост па грло мање боли. У случају да их немате, купићете их без рецепта у најближој апотеци.

2. Со и вода

Чим осјетите пецкање и надраженост у грлу, узмите мало млаке воде с обичном соли па гргољите. То можете учинити неколико пута на дан, јер на тај начин уништавате бактерије. Љекари обично препоручују мјешавину од једне чаше воде и пола кашичице соли. Након гргољења воду испљуните, а ако вам је укус преслан ставите мрвицу меда.

3. Пастиле за грло и спрејеви

Разне пастиле за грло одмах ће вам олакшати бол јер њиховим сисањем стимулишете и већу производњу пљувачке па ће цијело подручје бити мање суво. У апотеци можете да изаберете разне врсте попут оних са Ц витамином или медом и корисним биљкама. Такође вам могу помоћи и спрејеви који имају сличне састојке и антисептичко дејство.

4. Сируп

Ако сте помало почели да кашљуцате, обавезно купите сируп, јер ћете тако спријечити даље разбољевање и лакше издржати радни дан.

5. Пијте много течности

Као и код сваке прехладе, врло је битно да све вријеме пијете чај или воду како бисте избјегли дехидрираност. Течност ће испирати болно грло, па ћете се боље осјећати. Добро ће вам доћи и домаћа супица. Да пијете довољно, знаћете по томе што је урин свијетле боје и без мириса.

6. Врсте чаја

Бирајте биљне чајеве који ће ојачати имунитет попут зеленог, црног и бијелог, али припазите да не буде врућ.

7. Пилећа супица

Топла супа јако ће вам помоћи па је свакако једите ако сте у прилици. Ако се питате зашто баш супа, одговор је једноставан – натријум у супи дјелује противупално, а њена топлина олакшава бол. Осим тога, болно грло може бити још горе када гутате храну, а супа са уситњеним поврћем лако се може и попити.

8. Одмор

Иако ово није неки брз начин излијечења, било би добро да се што више одмарате. Тако ћете лакше добити битку с инфекцијом и дати тијелу потребну енергију. Већина упала грла изазвана је вирусом, па ће одмор помоћи да што прије оздравите.

9. Антибиотик

Ако је јака грлобоља у питању, свакако посјетите љекара, јер је могуће да имате бактерију која се може излијечити само антибиотиком. Међутим, ништа немојте предузимати прије него што направите брис грла, јер узимање антибиотика код вируса неће имати учинка, па радије будите сигурни у бактерију.

10. Прехрана

Храна је такође битна ставка у излијечењу па избјегавајте нездраве намирнице и узимајте што више воћа и поврћа. Можете чак направити и лимунаду с мало меда јер ћете тако јачати имунитет.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана