10 медицинских открића која ће нам побољшати живот

б92.нет
10 медицинских открића која ће нам побољшати живот

Вијести које нам стижу са института за истраживања, универзитета и из болница често буде наду. Да ли нека од хиљада објављених студија сваке године може да промијени нечији живот?

Ових 10 открића већ сада мијењају животе и побољшавају здравље људи...

Бионичко око

Аргус II узима видео сигнал од камере која је уграђена у наочаре и бежично преноси слику у импланте у ретини људи који су изгубили вид. Иако је доступно у Европи од 2011. године, ФДА је дао одобрење за коришћење овог открића средином 2013. године. Подсјећа на технологију из серије „Стар Трек“ зар не?

Иако овај систем није савршен, он омогућава слијепој особи да поврати основне функције као што су ходање тротоаром без проблема, разликовање црне од бијеле боје. Ретина се обнавља посредством импланта па се и вид побољшава.

Генски идентитет рака

Није сваки рак подједнако смртан - рак простате доноси веће шансе за преживљавање од малигнитета у мозгу. Па чак и рак простате долази у различитим формама, тежинама и облицима. Анализирајући мутирани геном тумора, доктори сада могу да одреде да ли је рак осјетљив на одређену врсту хемиотерапије или неће реаговати на неку терапију. Препознајући подтип може значити да даља истраживања могу буквално спасити животе.

Дефибрилатор за мозак

Више од 840.000 људи пати од изненадних и неконтролисаних напада, па се уређај који их зауставља „NeuroPace“ може сматрати дефибрилатором за мозак. Систем чине сензори имплантирани у мозак који препознају прве треморе долазећег напада. Онда шаљу електричне импулсе који заустављају нападе на самом почетку. Овај уређај смањио је број напада за 40% у првој години постојања.

Лијек за хепаптитис

До скора, у лијек за хепатитис Ц није полагано много наде. Не више од 70% пацијената је бивало излијечено и то након 48 недјеља строгог антивиралног режима, који је подразумјевао и ињекције интерферона који изазива небројено много нуспојава. Али нови лијек Софосбувир је моћнији убица хепатитиса Ц, са успехјом код 95% пацијената. Лијек се даје 12 недјеља и не подразумева интерферон.

Анестезиолошки ајпед

Иако хирурзи покупе сву славу, чињеница је да анестезиолози играју најважнију улогу у очувању живота током операције. Они су лица која не памтите иако баш њих посљедње видите пред успављивање а она вас и буде. Између контроле срчаног ритма, дисања, функција мозга они морају да буду упознати са свим детаљима операције како би знали како да вам прилагоде дозе седатива без изазивања компликација.

Нови „оперативни информациони систем“ подразумијева софтвер који упозорава доктора на потенцијалне проблеме, прати хирургов рад и документује сваки корак операције. Ово је неопходно када операције трају по 16 сати.

Трансплантација фецеса

Идеја узимања нечијег измета и смјештати га у друго дебело цријево, вам може дјеловати одбојно али је доказано да је веома ефектна у лијечењу клостридије (Clostridium difficile), бактерије која убије више од 15.000 људи сваке године.

Због чињенице да је многима ова идеја огавна, истраживачи из Канаде су развили метод који издваја само добре бактерије, које помажу убијању клостридије, без фецеса и смјестили су је у пилулу.


Хормон који спашава срце

Једна од четири особе које су хоспитализоване због проблема са срцем не преживе дуже од једне године. Али нови лијек који се зове серелаксине побољшао шансе за преживљавањем на 37%, тврде подаци Универзитета у Калифорнији. Он је синтетичка верзија хормона релаксина који производе труднице да би се смањио стрес. Овај хормон, не само да помаже убацивања кисеоника у крвне судове већ има и антиупална дејства.

Тест крви који предвиђа инфаркт

Нови тест који мјери ниво тропонина и у крви може предвидјети да ли ће особа имати срчани удар или не. Тропонин I је протеин који се ослобађа у крвоток када је срчани мишић оштећен. Што је већа штета на срцу, то ће више тропонина I бити у крви.

Нова студија пратила је високо осjетљиви тип тропонина I који се показао као много тачнији показатељ скорог инфаркта од досадашњих. Открића су објављена у Журналу Америчке медицинске асоцијације.

3D штампачи биолошког материјала

Сада је већ раширена употреба 3D принтера који штампају скоро све - од пиштоља до зграда. Коришћење ових машина у медицини је веома практично. Тренутно су одштампане - ембрионске матичне ћелије, кожа, крвни судови, кости.

Сварљиви сензори

Одобрени прије двије године, сварљиви сензори омогућавају докторима да добију више информација о људском тијелу и томе како одређене терапије утичу на органе.

У питању је сензор који преноси информације до доктора и помаже му да побољша бригу о пацијенту кроз јединствено искуство.

Ова технологија омогућава људима да прогутају пилулу коју им да доктор и не дођу на слиједећи преглед обзиром на то да њихов доктор свакодневно добија информације о њиховом здрављу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана