. Вирус је овог човjека оставио без срца

Телеграпх
. Вирус је овог човjека оставио без срца

Марк Сервотка нема пулс. Њега, након што се заразио опасним вирусом док је шетао пса, у животу одржава револуционаран уређај који се налази на његовом струку, пише "Тelegraph".

Вирус је довео до престанка рада срца, и он се тренутно налази на листи за трансплантацију срца. У међувремену, уређај на батерије га одржава у животу тако што пумпа крв кроз његово тијело.

Сервотка је једна од 150 особа које имају овај уређај, који он назива „новим срцем".

Он не може да се купа или тушира, не може да путује возом јер цијев може де буде повучена и извучена из његовог тијела.

„Увијек можете да се питате како се то догодило вама, али ја сам једна од оних особа које виде полу-пуну чашу", изјавио је Сервотка.

Уређај под именом Вад му такође омогућава да хода неколико километара, нешто што није могао да учини прије 12 мјесеци.

Тачан узрок вируса који је његове органе, укључујући и срце, толико оштетио је непознат, али Сервотка мисли да је до заразе дошло док је шетао свог пса у Сарију.

Пас је отрчао у шуму и вратио се прљав, па га је Сервотка опрао. Наредног јутра су ноге и руке почеле да му отичу, па је посјетио љекара који му је дао антихистамине. Међутим, недјељу дана касније осјетио је да му срце"луди".

Доктори су у болници открили да му срце куца 220 откуцаја у минуту – нормално срце код одрасле особе то учини 60 до 100 пута.

Тестови су открили озбиљне ожиљке на срцу, што је указивало на то да је вирус напао органе. Срце је било исувише слабо да би пумпало крв кроз тијело и уграђен му је пејсмејкер.

„Доктори су ми рекли да мисле да је у питању озбиљна алергијска реакција на нешто што је довело до отока".

Севотка се након уградње пејсмејкера вратио на посао, али се његово стање убрзо погоршало.

„Нисам могао да пређем 100 метара а да ми не буде лоше", додаје Сервотка.

Након нових прегледа у специјалистичкој болници за срце у Кембриџу, доктори су му рекли да му је потребна трансплантација срца, али да не може да добије срце јер оно не би могло да ради због тога што су постала толико ‘халапљива’ за крвљу да су стварала огроман притисак. А и бубрези су почели да отказују.

У посљедњем покушају да му се спаси живот, Сервотки је уграђен Вад за који се доктори надају да ће успијети да смањи притисак плућа како би могао да добије ново срце.

Иако су вируси уобичајени, стручњаци тврде да врло ријетко ескалирају на овај начин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана