Знате ли који су најпопуларнији емотикони у свијету

GS
Foto: Ilustracija

Већ 10 година свијет слави посебну значајку модерног живота на данашњи дан. Наиме, 17. јула, данас, у свијету се обиљежава Дан емоџија, смајлића, односно емотикона. У ери дигиталне комуникације готово је немогуће замислити свијет без емоџија. Без обзира био то палац горе, смајлић, срце или нешто потпуно ново, емоџији су постали кључни у преношењу наших осјећаја кроз текстуалне поруке и друштвене мреже.

Сликовна ријеч

Но, знате ли како су настали емоџији и откуд потјечу? Још 90-их година Шигетака Курита за НТТ Докомо осмислио је ријеч "емоји" која на јапанском значи "сликовна ријеч" и створио укупно 176 емоџија. Међутим, емоџији нису доживјели праву популарност до појаве мобилних телефона с могућношћу слања текстуалних порука.

Први корисници тих текстуални порука веома су брзо схватили да само слање текстуалне поруке не може пренијети тренутне осјећаје пошиљалаца. Тешко је из ријечи "добро" схватити је ли особа љута, прихвата ли нешто мирно или мисли нешто треће. Стога су веома брзо у употребу кренули прво емотикони (који су се састојали од неколико знакова којима би се стварало лице, нпр. : и ) давали су :)), а с развојем мобилних телефона, а потом и паметних телефона и емоџији.

Први мобилни телефон опремљен емоџијима био је јапански Ј-Фон 1997. године, а данас је на тржишту немогуће пронаћи телефон који у свом оперативном систему, обично у склопу тастатуре, не нуди барем неки облик емоџија.

Свјетски дан

Први Свјетски дан емоџија обиљежен је 17. јула 2014. године, након што је оснивач интернетске странице о емоџијима Емојипедије Џереми Бург предложио управо тај дан за обиљежавање све веће употребе емоџија. Данас Уникод стандард препознаје готово 3.500 емоџија, а сваке се године додају нови.

Тако су прошле године за објаву одобрени емоџи "лице које се тресе", "гуска", "цвијет зумбул" и "розо срце". Ти су емоџи одобрени у септембру 2022. године и током 2023. године требали би постати доступни на свим платформама. У склопу ажурирања Уникоде стандарда, сваког септембра одобравају се нови емоџији. За ову годину предложени су нови емоџији попут "лимете", "главе која се миче лијево десно", "главе која се миче горе доље", "птице феникс", "ланца који пуца", "смеђе гљиве" и цијелог низа емоџија који приказују људе. Који ће од тих емоџија заиста бити одобрен и уврштен у Уникоде стандард за сљедећу годину, сазнат ћемо у септембру.

Дотад, Емојипедија је у склопу Свјетског дана емоџија додијелила Свјетску награду за емоџије, и то у цијелом низу категорија - од најпопуларнијих, најбољег новог емоџија и најишчекиванијег емоџија. Тако је најпопуларнији нови емоџи управо "розо срце", слиједи га "глава која се тресе" и потом свјетлоплаво срце". А док чекамо побједнике у осталим категоријама, неколико занимљивости о емоџијима.

"Лице са сузама радосницама"

Знате ли да се сваког дана, путем Фејсбук Месеџера, без икакве додатне ријечи, шаље више од 900 милиона емоџија, а више од 700 милиона користи се у објавама на Фејсбуку?Најчешће кориштен емоџи на Твитеру је "лице са сузама радосницама". То је уједно и најпопуларнији емоџи на иОС-у, преноси Аваз

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана