Збогом слободи на интернету!

Агенције
Збогом слободи на интернету!

Резолуција којом се одобрава већа улога влада на интернету усвојена је на конференцији Међународне телекомуникационе уније УН, преносе агенције.

Aмерика и поједине друге европске и азијске земље оштро су се противиле новим прописима због бојазни да би одобравање повећања улоге владе и регулаторних тијела на интернету отворило пут рестрикцијама и надзору интернета и слободе говора његових корисника.

Шеф америчке делегације, амбасадор Тери Крејмер, рекао је да ће се залагати за што хитније поништење донијете одлуке, усвојене након дугих преговора унутар Међународне телекомуникационе уније Уједињених Нација.

Како је на крају рекао предсједавајући те конференције Мохамед Насер ел Ганим, приједлог је усвојен консензусом и није било гласања.

Преговори о новом споразуму на тему телекомуникација водиће се до 14. децембра, када ће се први пут након 24 године "освјежити" Прописи за интернет и његово функционисање.

Без обзира на то што поједине земље, које су на конференцији у Дубајију изразиле своје оштро противљење усвајању било какве нове одлуке у вези са интернетом, ревизија Правилника о интернационалним телекомуникацијама ни на који начин неће угрозити слободу говора на интернету, тврди друга страна, која се заложила и изборила за његове измјене.

Недавно је генерални секретар Међународне уније за телекомуникације Хамдоун Тоуре изјавио да је забринутост за слободу говора потпуно неоснована.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана