Завршена љетна школа о модерним мехатроничким системима

Агенције
Завршена љетна школа о модерним мехатроничким системима

Источно Сарајево - Додјелом сертификата у Источном Сарајеву је завршена седмодневна прва љетна школа “Модерни мехатронички системи” у чијем раду је учествовало 28 студената завршних година са осам универзитета из Новог Сада, Скопља, Београда, Сарајева, Тузле, Загреба, Љубљане и Источног Сарајева.

Настава љетне школе, коју је организовао Електротехнички факултет Универзитета у Источном Сарајеву, састојала се из теоријског и практичног дијела, а полазници су се упознали о основном концепту рачунарског управљања процесима и мехатроничким системима, сензорима и извршним органима, програмабилним логичким контролерима, програмским језицима за њихово програмирање и другим.

Професор Електротехничког факултета и један од предавача љетне школе Слободан Лубура рекао је да је посебна пажња посвећена упознавању полазника о мехатроничким системима који се данас користе у индустрији.

Он је додао да су полазници у практичном дијелу рјешавали задатке управљања индустријским процесима, почев од тривијалних до комплексних.

Лубура је нагласио да примијетна разлика између полазника у количини до сада стеченог знања није представљало посебан хендикеп за неке од полазника, већ се раноликост знања и вјештина огледала у тимском раду чиме је испуњен један од циљева љетне школе - подстицање и развијање тимског рада при рјешавању задатака.

Он је додао да је у плану организовање ове школе и сљедећег љета, с обзиром да је прва у потпуности испунила очекивања.

Студенти су били одушевљени ресурсима Електротехничког факултета, односно модерно опремљеним лабораторијама од којих су неке јединствене на подручју Балкана.

Електротехнички факултет већину ресурса усмјерава на опремање лабораторија за квалитетно провођење наставно-научног процеса, а резултат тог улагања јесте 19 поптуно опремљених лаборатија чија се вриједност просцјењује на више десетина милиона евра, што овај факултет сврстава међу најбоље опремљене техничке факултете у региону, саопштено је из Универзитета Источно Сарајево.

Предавачи љетне школе били су Слободан Лубура, Дејан Јокић и Милица Ристовић – сви са Електротехничког факултета у Источном Сарајеву.

Организацију љетне школе помогли су Универзитет у Источном Сарајеву, ЈУ “Студентски центар” Источно Сарајево - Лукавица и чланови Удужења студената електротехнике Европе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана