Завирите у Дигиталну јавну библиотеку Америке

Агенције
Завирите у Дигиталну јавну библиотеку Америке

Тренутно у DPLA-и желе да виде каква је интеракција посјетилаца и милиона књига који су им већ понуђени, а ради се и на развоју апликације за smartphone.

Онлине архива више од два милиона књига, докумената, фотографија и умјетнина са простора САД сада је доступна за бесплатни преглед у читавом свијету.

Дигитална јавна библиотека Америке (DPLA) прикупила је на једном мјесту више од два милиона предмета из библиотека, архива и музеја широм земље те их учинила доступним јавности, и то потпуно бесплатно.

На припреми ове библиотеке радило се током посљедње двије године. DPLA је, као непрофитна иницијатива, добила милионе долара донација како би дигитализовала и на једном мјесту прикупила колекције највећих америчких библиотека, као и регионалних музеја и архива.

"Једна од најбољих ствари које људи могу пронаћи у библиотеци је што смо спојили велики број малих колекција. Имамо стотине хиљада експоната из Смитсонијана, а сарађујемо и са бројним историјским друштвима, што је помогло да људи лакше откривају локалну историју", изјавио је Ден Коен, извршни директор библиотеке.

Највећи проблем библиотеке су ауторска права. Исти проблем десио се Googleу када су их аутори и издавачи тужили због планирања дигитализације милиона књига за пројекат Google Book search, који је укључивао и наслове који подлијежу ауторским правима DPLA је најавила и да ће ускоро додати и десетине хиљада историјских мапа у своју колекцију.

"Ми смо у фази раста и библиотеку ширимо што брже можемо, али желимо да се осигурамо да су сви метаподаци ригорозно провјерени", каже Коен.

"Ауторска права су нам тренутно највећи проблем, поготово у случају књига, гдје све што је издато прије 1923. године спада у јавни домен. У случају књига издатих након 1923. године наилазимо на многе баријере", објаснио је Коен и додао како, заједно са библиотекаром са Харварда, Робертом Дантоном, ради на рјешавању овог проблема.

"Ми желимо да аутори зараде новац, али већина књига зарађује новац током првих пет година издавања, а онда сједе под заштитом ауторских права наредних стотину година. Сматрамо да постоје креативнији начини да се више оваквих аутора пребаци у јавну домен", рекао је Коен.

Једна од опција је "ауторски савез", гдје би се ауторима права враћала након одређеног времена, а они би их донирали DPLA-и, уколико би то жељели, или "библиотекарска дозвола", гдје би књига била под стандардном заштитом ауторских права неки одређени период, који би одредио издавач, а онда би DPLA добила један електронски примјерак као поклон. Међутим, то су све дугорочни планови.

Тренутно у DPLA-и желе да виде каква је интеракција посјетилаца и милиона књига који су им већ понуђени, а ради се и на развоју апликације за smartphone.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана