Завирите у будућу зграду Googleа у Лондону ФОТО

qz.com
Завирите у будућу зграду Googleа у Лондону ФОТО

Нове просторије Googleа у Лондону требало би да се отворе 2016. а запосленима ће понудити отворени базен, затворени терен за фудбал, вjештачку стијену за пењање и башту на крову.

Они ће моћи да бициклом долазе на посао и одлажу га у "гаражу" за двоточкаше у којој се налазе и тушеви и ормарићи.

Зграда са 93.000 квадратних метара простора налазиће се на једном хектару земљишта између Кингс Крос и Сент Панкрас станица.

Ројтерс пише да ће Google потрошити 1,05 милијарди долара на земљиште и изградњу зграде.

Зашто Google даје тако много новца за ово мјесто? Одговор је једноставан: може то себи да приушти.

Фирма мора да уради нешто са свим тим милијардама долара које је зарадила ван матичних Сједињених Америчких Држава, јер их не може однијети "кући" без плаћеног пореза.

Уз то, природа посла се мијења, пошто је мануелни посао елиминисан, а папири замијењени дигиталним форматима. Зато простор служи више за рекреацију радника, како би их задржао што је могуће дуже на радном мјесту, будући да посао који обављају могу да раде и од куће.

"Идеја је да особе које су у згради, треба да воле да бораве у њој", каже Сајмон Алфорд из Allford Hall Monagham Morris, архитектонског бироа који стоји иза пројекта.

Зато Google бира тако атрактивну локацију, на којој ће се налазити и Франсис Крик институт, биомедицински истраживачки центар, Британска библиотека, једна од највећих колекција на свијету, а ту је и редакција британског листа Гуардиан.

Осим тога, од овог мјеста, запослени "за трен ока" могу доћи до Кембриџа гдје се налазе највећи произвођачи хардвера и процесора у Британији, попут ARM и Microsoft Research.

С друге стране, у близини је и Eurostar тунел до Брисела.

Зграда ће моћи ће да прими 4.500 запослених, што је више од двоструког броја тренутно запослених у Google у Лондону.

Пројекат ће бити завршен 2016. До тада, запослени ће и даље да буду подијељени на двије локације у Лондону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана