Зашто све што Apple уради никада није довољно добро?

Wired
Зашто све што Apple уради никада није довољно добро?

Apple је попут великог и дивљег пожара који је толико врео да ствара сопствене временске прилике. Како другачије објаснити негативне реакције Волстрита на још један квартал стратосферске продаје и профита машине за новац коју је изградио Стив Џобс? Чини се као да на Apple дjелују потпуно другачија правила берзанског тржишта.

Apple је објавио најновије податке о својој заради а инвеститори су реаговали тако што су почели да продају своје дионице. Цијена дионице је пала скоро 9 одсто. За многе компаније до овога долази након великог губитка, лоших пројекција за будућност или када зарада није испунила предвиђања аналитичара.

Међутим, у Appleовом случају ово се десило након што је компанија обзнанила да је остварила профит од 13 милијарди долара.

Компанија је изјавила да је продала рекордан број iPhoneова (51 милион) као и рекордан број iPadова (26 милиона) а очекује се да ће ове бројке само расти. За оне који нису детаљно упознати са капитализмом, чини се да се иде како треба.

Међутим, велики пад у вриједности акција постао је попут ритуала сваки пут када Apple најави велике вијести.

Слично се догодило и када је Тим Кук најавио iPhone 5S и 5C, али за Apple понекада сјајно није довољно добро. Исто се може примjенити и на профит и продају. Није битно колико је компанија велика, већ то колико велика може да буде, али није.

Током прве деценије новог вијека, Apple је од компаније која је направила уређај који је револуционаризовао музичку индустрију постао компанија која је направила уређај који је то учинио на сваком технолошком пољу и приходи осликавају то.

И док продаја iPhoneова и iPadова расте, укупни раст компаније није забиљежен. Appleове бројке приказују здрав раст али не онај од ког креће крв у носу и који инвеститори желе.

Могуће је да ће Apple још једном успијети да достигне те висине представљањем уређаја који ће створити нову категорију производа, али гласине о таквом производу су са нама већ извјесно вријеме али се и даље ништа конкретно не дешава.

Проблем је у томе што Волстрит жели да види нешто ново попут паметног сата, али то никако да се деси.

Највећи проблем са Appleом је то што су цифре постале толико велике да једноставно не могу да постану још веће. Са друге стране, у свијету и даље постоји велики број особа које немају смартфон. Ако Apple успије да смисли како да своје уређаје стави у њихове руке, са чим има великих проблема на тржиштима у развоју за разлику од Андроида, можда напокон успије да на папир стави бројке које ће усрећити све.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана