Зашто се брзина компјутера временом успорава?

Businessinsider
Зашто се брзина компјутера временом успорава?

Једна од најиритантнијих ствари за све власнике компјутера јесте његово успоравање током година. Ово се може десити неколико година након што купите нови PC или након свега пар мjесеци, а разлози су бројни.

С обзиром на то да сви користимо компјутере за различите ствари и активности, не постоји само један разлог за успоравање његовог рада.

Када купите нов компјутер и упалите га, он ради брзином свjетлости – то је зато што на њему нема ништа.

Без обзира на то да ли поседујете PC или Macа, временом, како скидате документе, инсталирате софтвер и сурфујете интернетом, компјутер постаје затрпан документима који траже све више и више системских ресурса.

Сајт Buciness Insider причао је са Рејчер, технолошким експертом који ради у продавници за поправку Apple уређаја у Њујорку.

Рејчел тврди да су софтвер и корупција хард диска два највећа кривца за успоравање компјутера током времена.

Проблеме са хард диском може изазвати велики број ствари, али су то најчешће багови у оперативном систему, проблеми са RAM подацима, статички електрицитет, промjене у напону струје.

Други велики проблем може представљати недовољно RAM-а али и недовољно простора на хард диску.

Недостатак RAM-а доводи до тога да хард диск покушава да компензује недостатак меморије. Компјутер ће константно тражити више RAM-а и ускраћиваће друге процесе за потребне ресурсе.

Још један проблем може представљати и инсталирање непотребног софтвера. Тај софтвер пуни хард диск, што доводи до недостатка простора науштрб брзине.

Међутим, шта ако немате пуно апликација и програма на компјутеру али он и даље ради споро.

Уколико апдејтујете софтвер редовно, то може допринети споријем раду компјутера пошто сами апдејти заузимају простор и захтjевају више системских ресурса.

Гордон Витсон са сајта Lifehacker тврди слиједеће: „У теорији, уколико сте само инсталирали систем и никада нисте апдејтовали софтвер, све би требало да ради подједнако брзо и након четири године као и првог дана".

Уколико имате старе хард дискове (HDD), они се успоравају временом. Важно је напоменути да ће сви стандардни хард дискови евентуално престати да раде – можда сутра а можда и за 10 година. То је једноставно природа старих модела хард дискова. једно од рjешења може бити куповина SSD хард диска или компјутера који га посjедује.

Такође, PC корисници имају проблема и са вирусима и другим малициозним програмима који могу допринијети споријем раду.

Велика је заблуда да PC корисници морају да се окруже анти-вирус програмима како би компјутер радио брзо. Ово је само мит по Виљаму Гордону.

„Почните тако што ћете сазнати више о вирусима и томе шта они заправо раде. Ваша прва линија одбране требало би да буде безбједно сурфовање. Уколико скидате сумњиве документе или отварате линкове које вам је послала непозната особа, увелико повећавате шансе да ваш компјутер буде заражен вирусом. Међутим, уколико сте имало одговорни, мале су шансе да ћете закачити вирус", тврди он.

Такође је врло важно да редовно чистите кеше, историју сурфовања и празните смеће.

Сви компјутери ће временом почети да раде спорије. То је природна прогресија. Интернет и могућности софтвера еволуирају из минута у минут. Ове иновације захтјевају више снаге и простора.

Понекада спор рад компјутера није ваша грешка већ само нормалан ток ствари.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана