Зашто не треба да користите Фејсбук на послу?

Агенције
Зашто не треба да користите Фејсбук на послу?

Приватан живот би, по правилу, увијек требало одвајати од посла, па наводимо пар разлога зашто није паметно користити Фејсбук на радном мјесту.

Коришћење Фејсбука значи да не радите свој посао

Ако сте заузети провјеравањем новости, гледањем слика или качењем ствари на свој профил, то врло јасно показује да не радите оно за шта сте плаћени, већ трошите своје вријеме на нешто друго. Због овога не само да ризикујете да изгубите стечено поштовање, већ и прилику за унапређење или добијање повишице.

Неке аспекте вашег живота требало би сакрити од колега

Иако сматрате да су ваше колеге ваши пријатељи и пријатно вам је у њиховој близини, морате да схватите да су то људи са којима радите. Оно што виде на вашем профилу највјероватније ће подјелити са осталим колегама. Вјерујемо да заиста не желите да вам шеф гледа слике са одмора или са синоћње журке.

Многи послодавци надгледају компјутере запослених

Ово нарочито важи за канцеларијске послове. Ако је употреба Фејсбука забрањена, нећете добро проћи када свом шефу или директору људских ресурса будете морали да објашњавате зашто је било важније користити Фејсбук него радити пројекат који сте започели.

Врло лако се можете занијети и изгубити свијест о протеклом времену

На неким радним мјестима дозвољено је користити друштвене мреже, али имајте у виду да се у том случају лако може десити да се занесете и изгубите сувише времена пиљећи у занимљиве ствари. Драгоцјено вријеме које сте провели на Фејсбуку могло је бити потрошено на много кориснији начин – на обављање посла.

Многе компаније ће прегледати ваш Фејсбук профил прије него што вас запосле...

...а ово се може наставити чак и ако сте добили посао. На тај начин, ваш шеф ће врло добро знати да ли сте вријеме предвиђено за обављање посла користили за забаву, а ако јесте - тиме дефинитивно нећете оставити добар утисак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана