Зашто је тако много људи мрзело Стива Џобса?

News.com.au
Зашто је тако много људи мрзело Стива Џобса?

Покојни Стив Џобс оставио је траг у историји као један од оснивача, а касније и извршни директор једне од најуспjешнијих компанија свих времена.

И данас, неколико година од његове смрти, Џобс је синоним за иновације и успjех, али га многи не памте по добру.

Умио је да чак и најближе сараднике понизи пред широм публиком, да људе доведе до суза и према свима буде генерално груб.

Многи су се питали и да ли у том генијалцу чучи социопата, или барем мегаломан.

Ево зашто:

  • Једном је отпустио много људи из Pixara без икаквог упозорења. Када га је један од запослених питао да ли може да добије двије недјеље одмора, наводно му је одговорио: "Добро, али се рачуна ретроактивно посљедње двије недјеље".
  • Када производ Мобиле Ме није дао очекиване резултате, окупио је запослене из цијелог Appleа и питао их: "Зашто не ради како треба?" Онда је пред свима отпустио шефа тог пројекта упутивши му чак и псовку.
  • Порицао је да је отац једне дjевојчице много година, приморавајући њену мајку и њу да живе од државне помоћи.
  • Укинуо је све филантропске и добротворне програме које је Apple његовао, чим се вратио у компанију 1997. Програме је поново покренуо тек његов насљедник Тим Кук.



Том МекНикол из Atlantica каже да је "лоши Стив" био "мрзовољни, непристојни, пакосни човjек опсjеднут контролом и који није имао ништа против понижавања запослених, преузимања заслуга за посао који није урадио, бацања у ватру кад нешто није по његовом и паркирања свог Мерцедеса на мjесто за особе са хендикепом".

Ове недjеље, Џони Ајв који је радио у дизајнерском тиму Appleа и био Џобсов пријатељ, описао је за New Yorker профил овог технолошког гуруа.

Он каже да се пре много година ставио на страну колеге ког је Џобс почео да понижава пред свима.

Међутим, Џобс му је узвратио: "Зашто би желео да будеш непристрасан? Тебе није брига како се они осjећају. Ти си само ташт и желиш да те воле".

Додао је и да је изостанак јасне критике без увијања себичан потез онога који критикује.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана