Зашто је некадашњи директор Googleа одушевљен Кином?

Businessinsider
Зашто је некадашњи директор Googleа одушевљен Кином?

Хуго Бара је годинама био један од најважнијих Googleових директора. Био је задужен за Андроид дивизију и сваке године је на Google И/О конференцији свијету показивао најновије могућности Андроида. А онда је дао отказ у Googleу како би радио за једну кинеску компанију.

Бара је током разговора са медијима у Паризу открио колико је био одушевљен ониме на шта је наишао у Кини.

Иако је био главни у Googleовој Андроид дивизији, Бара је одлучио да почне да ради за кинеског Стива Џобса, извршног директора компаније Xiaomi под именом Леи Јун.

Након само два мjесеца проведена у Кини Бара је на Le Web технолошкој конференцијиу Паризу открио своје прве утиске, и они су по свему судећи невjероватни.

Он је изјавио да су Кинези невjероватно образовани са преко 8 милиона особа које сваке године заврше факултет – што је више него у САД, док просjечна зарада расте вртоглавом брзином и утростручена је у протеклих 8 година.

Кина такође има и 122 милијардера и што је најважније – 600 милиона корисника интернета са растом од преко 50 одсто у протекла 3 мjесеца.

Бара је такође напоменуо како кинеске интернет компаније имају огроман број корисника, примjера ради, сајт QZone има 600 милиона активних корисника сваког мjесеца.

А ту су и још неке специфичне кинеске компаније као што је Алибаба, која је власник Taobaoaа, сајта за онлајн куповину који је дупло већо од Амазона и eBay заједно.

Бара је додао да је за вријеме кинеског празника названог „дан самаца" Taobao имао дупло већу продају него Америчке компаније током „сајбер понедjељка", а издвојио је и сајт ЈD који нуди доставу купљене робе за свега 3 сата као и апликацију која корисницима показује гдjе се курир тачно налази.

Ту је и Wiebo, сајт попут Twitterа само знатно већи. Бара је до сада имао до 6.000 особа које га прате на Twitterу док је за два месеца тај број на Wieboу достигао 200.000 особа.

Бивши Googleов директор каже да сада користи апликацију WeChat која му замjењује телефон, мејл или слање порука а апликација посjедује и функције сличне Инстаграму.

У Кини не постоји Google Play пошто је забрањен али је корисницима зато на располагању велики број апликација које се направиле треће стране и које се могу наћи у посебним апп продавницама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана