Зашто је Galaxy S5 више од телефона за Самсунг?

Cnet
Зашто је Galaxy S5 више од телефона за Самсунг?

Представљање Galaxyја S5 би требало да напокон одговори на неколико питања: Да ли је Самсунг заиста иноватор када је хардвер у питању? Да ли уопште има простора за иновације? Да ли ће Самсунг показати сопствени софтвер или ће се ипак одлучити за чистију верзију Андроида?

Међутим, можда најважније питање од свих је сасвим сигурно – да ли ће Galaxy S5 представљати револуцију у односу на Appleов iPhone 5S и да ли ће успијети да поново натјера кориснике да почну да купују премијум смартфоне?

Дио проблема, а Apple сасвим сигруно ово може да разумије, јесу велика очекивања и гласине које се тичу Galaxyја S5. Да ли ће телефон заиста бити у стању да импресионира и изненади? Вјероватно не, али је изузетно тешко за компанију да учини тако нешто са свим спекулацијама и очекивањима публике која достижу епске размјере.

Самсунг ће највјероватније представити неке нове функције могућности али ће исто тако и ускратити поједине. Купци у потрази за научно-фантастичним телефоном сасвим сигурно га неће пронаћи у Galaxyју S5.

Питање је, које ће онда функције успијети да натерају кориснике да замијене свој телефон за нови Galaxy?

Једно је јасно, тржиште полако сазријева. Потражња за врхунским уређајима не расте онако како би то произвођачи жељели а све већи број нових корисника одлучује се за јефтиније уређаје.

Чак и Самсунг, који је неприкосновени господар тржишта у продаји паметних телефона, осјећа притисак. Компанија је по први пут у посљедњих пар година у овом кварталу пријавио опадање оперативног профита, углавном због успоравања мобилног тржишта.

Galaxy S3 који се појавио 2012. године био је пун погодак за компанију. Овај уређај је помогао компанији да заузме водећу позицију на тржишту и учинио је Galaxy бренд подједнако популарним као што је до тада био iPhone. Међутим, насљедних S4 није прошао тако добро.

Нико заправо не зна колико је примjерака Galaxyја S4 продато, али аналитичар сматрају да је у питању свакако било разочарање за Самсунг. Умjесто да купују нов телефон, корисници се се окренули старијем и јафетинијем Galaxyју S3. Два уређаја изгледала су готово идентично, а једина кључна разлика – софтвер, није била довољна да примами купце.

Софтвер никада није представљао Самсунгову снагу. TouchWiz интерфејс је за многе Андроид чистунце инфериорна творевина. Када је Galaxy S4 лансиран, многи су критиковали количину непотребних апликација које су долазиле инсталиране са телефоном и које није било могуће деинсталирати као што су S Translate и S Voice.

Уколико су посљедњи извјештаји тачни, компанија би могла да се приближи изворном Андроиду на својим уређајима. Међутим, мало је вјероватно да ће Самсунг одустати од промовисања сопственог софтвера и сервиса упркос томе што кош није успио да дође до савршене формуле. Када је хардвер у питању, Самсунг бриљира. Када је софтвер у питању, компанија и даље учи.

Па чак и са добрим софтвером, овај пут фокус може бити помјерен на хардвер. Дизајн смартфона и хардвер а не нови софтвер и функције, је оно што привлачи купце.

Иако је компанија увијек била на челу хардверских унапређења, постаје све теже и теже за компаније да се издвоје из масе само уз помоћ хардвера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана