Зашто је Facebook купио WhatsApp за 19 милијарди долара

Business Insider
Зашто је Facebook купио WhatsApp за 19 милијарди долара

Најпопуларнија друштвена мрежа на свету Facebook купила је популарну апликацију за размjену порука WhatsApp за 19 милијарди долара. Прије ове инвестиције, Facebook је 2012. године купио Инстаграм за милијарду долара.

Facebook ће за WhatsApp платити 12 милијарди у дионицама и 4 милијарде долара у готовини. Поред тога Facebook ће платити и 3 милијарде долара као гаранцију запосленима да ће остати на својим радним мјестима наредних неколико година.

Јан Коум, кооснивач и директор WhatsApp-а ће се такође придружити Facebook-у као један од извршних директора и члан Facebook-овог управног одбора. WhatsApp тренутно има око 450 милиона активних корисника.

"WhatsApp је на путу да повеже милијарду људи. Апликације које то постигну имају невјероватну вриједност", објаснио је Марк Закерберг, оснивач Facebook-а, зашто су потрошили толико новца. "Познајем Јана дуго времена и веома сам узбуђен што ћемо радити заједно на томе да свијет чинимо отвореним и повезаним", додао је Марк.

WhatsApp Messenger је вишеплатформска мобилна апликација за слање порука која корисницима допушта да размjењују поруке без плаћања SMS-а. WhatsApp Messenger доступан је за iPhone, BlackBerry, Андроид, Windows Phone и Нокиа телефоне.

Договор који су постигли Закерберг и Јан Коум, кооснивач и директор WhatsAppа, резултат је двогодишњег договарања. Како пише Business Insider, Закерберг је Коума контактирао први пут у пролеће 2012. године. Мjесец дана након тога отишли су на вечеру, али тада нису успjели да се договоре – али су остали су у контакту.

Постоје три разлога због којих је Закерберг толико "очаран" WhatsAppом. Он вjерује да ће апликација врло брзо имати милијарду корисника, с обзиром на садашњих 450 милиона активних корисника мjесечно.

Стопа раста WhatsApp-а је много бржа него стопа раста Facebook-а, Инстаграм-а, Skype-а или Gmail-а.

Од 450 милиона активних корисника месечно, 70 посто њих WhatsApp користи свакодневно. Facebook то до сада није постигао јер се тој друштвеној мрежи свакодневно враћа 62% активних корисника.

Све су то разлози због којих Закерберг није одустајао од своје намjере, а коначни договор постигнут је 9. фебруара. Те вечери Коум је био код Закерберга и предложио је спајање Facebook-а и WhatsApp-а. Коум је неколико дана размишљао, а онда 14. фебруара, дошао је код Закерберга док је он вечерао са супругом. "Урадимо то", рекао је.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана