Зашто би ико платио нови Windows?

Агенције
Зашто би ико платио нови Windows?

Из компаније Microsoft је стигло појашњење везано за јучерашњу информацију да ће Windows 10 апгрејд бити омогућен и корисницима који немају легалну верзију Windows 7, Windows 8 и Windows 8.1 оперативних система.

Док су многи пожурили да овај потез интерпретирају као велику борбу против пиратерије, нарочито на подручју Кине, наметало се просто питање - зашто би онда ико платио нови Windows?

Сада је стигло и разјашњење у виду свjеже информације из Microsoftа. Најпростије речено, корисници нелегалних верзија оперативних система ће моћи да изврше апгрејд, али ће њихов систем у том случају и даље бити - нелегалан. Испод можете пронаћи комплетну информацију из Microsoftа.

Понуда корисницима да бесплатно апгрејдују свој оперативни систем на Windows 10 се односи на квалификоване нове и постојеће направе које користе Windows 7, Windows 8.1 и Windows Phone 8.1 оперативне системе. Одређене едиције које нису директно усмjерене према крајњим корисницима неће бити могуће апгрејдовати бесплатно - укључујући Windows 7 Enterprise, Windows 8/8.1 Enterprise и Windows RT/RT 8.1. Active Software Assurance корисници који користе системе масовног лиценцирања ће имати могућност апгрејда на друга Windows 10 рjешења намијењена пословном сегменту.

Када је Windows 10 у питању, иако ће нелегалне PC рачунаре бити могуће унапредити на Windows 10, сам апгрејд неће утицати на лиценцу, односно на статус легалности инсталираног оперативног система. Нелегални Windows није Microsoftов производ, нити Microsoft стоји иза њега. Није адекватно лиценциран, нити подржан, било од стране Microsoftа или од стране одговарајућег партнера. Уколико је на уређај био инсталиран нелегалан Windows, потоњи ће и након инсталације Windows 10 оперативног система и даље остати нелегалан.

Дакле, неће постојати никакав процес "легализације" нелегалних оперативних система путем саме инсталације. Microsoft на крају износи низ аргумената у корист коришћења легалног оперативног система и указује на опасности од коришћења нелегалних верзија оперативног система, али и другог софтвера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана