Заражено више од пола милиона уређаја – обришите ову апликацију

B92
Foto: BBC

Једна апликација, из Google Play продавнице, је потајно слала контакте корисника на руски сервер. Потом је кориснике пријављивала на скупе претплатничке сервисе.

Апликација је већ преузета више од пола милиона пута. Ако сте међу тих 500.000 корисника, који су преузели апликацију, најбоље је да је одмах избришете.

Назив апликације је Color Messages и на срећу, Гугл ју је повукао из своје продавнице апликација. Наводно, апликација побољшава размјену текстуалних порука додавањем емоџија и блокирањем нежељених текстова, али истраживачи сајбер безбједности у компанији Pradeo Security су истакли да програм ради много више од тога.

Color Message са собом носи породицу малвера, под називом Joker. У прошлости су милиони Андроид уређаја били плијен Јокера и његових варијанти. Јокер се сматра "fleeceware" обликом малвера, јер првенствено ради на симулацији кликова, а затим пресретању СМС порука. На тај начин може да вас претплати на премијум услуге које не желите или чак нисте ни чули за њих.

Jокер је ушао у стотине апликација, упркос Гугловим  напорима да открије малвер и уклони заражене апликације. Дио проблема је што је Jokerov траг изузетно мали и програмери користе бројне технике да га сакрију.

Још једна ствар, коју треба напоменути, јесте да је Color Message такође познат по томе да сакрива своју иконицу када се малвер покрене. Да бисте је уклонили, можда ћете морати да одете у Settings или Play Store

Поред тога, корисницима се препоручује да воде рачуна о томе гдје преузимају апликације. Препоручује се да се држе апликација познатих компанија и преузимају их из званичних продавница апликација само када пружају очигледну предност у односу на стандардне апликације које су унапријед инсталиране на уређајима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана