За деценију и по имаћемо роботе у кући

Taнјуг
За деценију и по имаћемо роботе у кући

Амерички стручњаци оцијењују да ће се права револуција у области роботике догодити тридесетих година овог вијека.

Развој робота ће у блиској будућности постати најважнији у експанзији индустрије и других дјелова привреде и то је основни разлог што владе многих земаља све више улажу у роботику.

САД, према ријечима економских аналитичара, могу за текући драстичан раст производње нафте и гаса из уљаних шкриљаца да захвале дијелом и открићима у индустрији роботике, чему је допринијела и тијесна сарадња америчке владе, локалних унверзитета и пословних кругова.

У САД постоји фонд - Национална иницијатива за роботику - који инвестира све већа средства у велики број домаћих компанија које се баве производњом робота. Посљедица тих инвестиција је видљива не само у усавршавању те продукције, већ и у осјетном појефтињењу робота новије генерације.

Цијена индустријских робота у САД, према писању америчке специјализоване штампе, постепено опада и те машине се сада могу набавити и за 22.000 долара, док сложенији уређаји те врсте коштају од 200.000 до 300.000 долара.

Нису, међутим, само Американци похрлили у развој роботике. У земљама ЕУ већ је уложено око 600 милиона евра у развој роботике, а Еврокомисија је најавила нове инвестиције у ту област до краја ове деценије, у вредности 900 милиона долара.

Јужна Кореја, која је уз Јапан и Италију, земаља са највише индустријских робота, почев од 2002. године улаже у развој роботике годишње по 100 милиона долара, док ће Јапан, током наредних десетак година, инвестирати у исте намјене око 350 милиона долара.

Амерички експерти за роботику тврде да ће се до 2030. године у домаћинствима појавити не само роботи-усисивачи, већ и више других уређаја који ће у потпуности или дјелимично радити посао домаћица и домаћина.

Кад је ријеч о будућој примјени робота у индустрији треба подсјетити да су они раније углавном били коришћени у производњи аутомобила, али сада се већ широко употребљавају у изради разне електронске опреме, па и у прехрамебној и индустрији пића.

Колико је важна примјена робота у савременој индустријској производњи показује и примјер огромне кинеске компаније Фоксон у којој ради око 1,2 милиона људи, а производи приближно 40 одсто потрошачке електронике у глобалним размјерама.

Руководство те кинеске компаније је саопштило да ће у циљу унапређење производних могућности купити, током наредне три године, око три милиона индустријских робота и тако значајно унапредити продуктивност и зараду.

У САД је компанија "Willow Garage ", на примjер, направила роботизован оперативни систем и робота налик човjеку са двије руке који може самостално да користи тај систем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана