YouTube избрисао лажне прегледе

Aгенције
YouTube избрисао лажне прегледе

Највеће музичке издавачке компаније изгубиле су више од двије милијарде прегледа на мрежи YouTube, након што је откривено да су бројеви прегледа на појединим видео снимцима лажирани.

Највише је одузето Universal-у, компанији која издаје албуме Ријане, Ники Минаж и Џастина Бибера која је изгубила милијарду прегледа.

Сонy је на другом мјесту и губи 850 милиона прегледа у једном дану. У тој кући су Алиша Киз, Рита Ора и Лабринт.

Данас се број прегледа на YouTube-у сматра незваничном топ листом свијета, па овакав губитак кредибилитета “крупних играча” може озбиљно нарушити њихово пословање.

Ова мрежа је изгледа ушла у озбиљну борбу против лажних прегледа, чији број вјештачки повећавају хакери и тако их чине популарнијим него што заиста јесу. Уз то, тиме се побољшава њихова видљивост на сајту и могућност да добију доброг оглашивача на каналу или страни.

Погођен је и канал побједнице једног од британских X Favtor-а Леона Луис која је изгубила више од 24 милиона прегледа.

“Ово није буг или проблем са сигурношћу сајта. Ово је ојачавање наше политике бројања прегледа”, објавио је YouTube на форуму.

Према Daily Dot сајту, одузимање броја прегледа већ је помињано на форуму Black Hat World, гдје посјетиоци размјењују савјете о неетичној оптимизацији претраживча.

У једној од тема, корисник је написао да има “пријатеља” који “продаје лајкове” и ком су четири различите муштерије рекле да су њихови видео снимци избрисани због нарушавања правилника кориштења YouTube-а.

Universal је потврдио пад гласова, али су из те фирме за Daily Dot рекли да је њихов канал “углавном пасиван”, будући да је фокус пребачен на канал Вево.

Њега су 2009. основали Universal, Sony Music, Abu Dhaby Media Company и El Entertainment.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана