YouTube има нову шефицу, шта је чека?

Танјуг
YouTube има нову шефицу, шта је чека?

Сузан Воџицки има 45 година и четворо дјеце, а први човјек Google-а Лари Пејџ описује је као жену за коју "не постоји немогуће". Нову шефицу YouTubeа чека велики посао - да осмисли рекламирање на сајту најпопуларнијег интернет сервиса за размjену видео садржаја и да "натера" онлајн гледаоце да то гледају.

Жена са највишим "чином" у Google-у, Воџицки је претходно била потпредсjедница те компаније за маркетинг и продају. Google је купио YouTube 2006. године за 1,65 милијарди америчких долара, а CNN напомиње да је за ту одлуку једна од најзаслужнијих Сузан Воџицки.

Године 1998, у време кад је Стив Џобс управо представио први iMac и док се на интернет још "качило" преко телефонске "диал уп" везе, двојица студената, залуђеника за компјутере, стварала су интернет претраживач. "Канцеларија" им је била - гаража Сузан Воџицки у Калифорнији, "залуђеници" су били Сергеј Брин и Лари Пејџ, а "пројекат из гараже" данас је гигант медју технолошким компанијама - Google.

CNN примећује да је Сузан Воџицки, заправо, "дио Гуглове династије", а то је постала кад је прије 16 година изнајмила гаражу Брину и Пејџу - да би отплатила хипотеку. Била је 16. особа коју су Брин и Пејџ запослили, а удала се за једног од "Гуглових" директора, Дениса Тропера.

Њена млађа сестра удала се за Брина, а мајка је консултант компаније за образовна питања. Када се придружила "Гуглу", била је у четвртом мјесецу трудноће: пријатељи су јој рекли да "мора да је полудјела" кад даје отказ у чувеном "Интелу" да би се придружила компанији у повоју, усред трудноће... Воџицки сада зна да јој је то једна од најбољих одлука у животу.

Данас има четворо дјеце и истиче да јој је породица "невјероватно важна", па се труди да увијек дође кући пре вечере, а од сарадника тражи да је не контактирају између шест сати по подне и девет, јер је то вријеме које проводи с дјецом.

Као дјевојчица, желеља је да буде умјетница. "На неки начин, мислим да ме то и довело до технологије. Мислила сам: Ово је као нови начин креирања ствари", изјавила је у интервјуу за "markes.com".

Једна је од три кћерке професора физике на Универзитету у Станфорду, Стенлија Воџицког, а мајка Естер јој је новинар и предавач. Кад се 1999. придружила компанији, постала је први "Гуглов" директор маркетинга.

Сузан Воџицки створила је Google Images (Гугл слике) и Google Books (Гугл књиге), а као потпредсjедница компаније за маркетинг и продају, била је задужена за рекламне производе, који - по подацима из 2012. године - чине 87 одсто прихода компаније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана