Windows вам је успорен: Можда је ово укључено, а не знате

Г.С.
Windows вам је успорен: Можда је ово укључено, а не знате

Windows 11 Pro испоручује се са сигурносном опцијом која би могла озбиљно да угрози функционисање вашег SSD-а. Срећом, довољно је лако искључити ову опцију, али је проблем што неки можда чак и знају да је омогућена.

BitLocker енкрипција у систему Windows 11 Про осмишљена је за заштиту података и осигурава да им приступе само овлаштене особе, али постоји могућност да драстично смањи перформансе вашег рачунара.

Како би сазнали колики би утјецај BitLocker могао имати, екипа са сајта Tom's Hardware недавно је провела тестове у три сценарија: некриптовани систем (без BitLockerа), софтверски омогућен BitLocker (подразумијевано на Windows 11 Pro) и хардверски BitLocker.

У PCMark 10 benchmarkу конфигурација с омогућеним BitLocker софтвером резултирала је успоравањем од 20 одсто у односу на хардверску варијанту и варијанту без енкрипције. Слично успоравање примијећено је у тесту насумичног читања.

Добра вијест је да је BitLocker базиран на хардверу функционисао исто као да уопштее није покренута никаква енкрипција. Ако инсистирате на енкрипцији, то би свакако био прави пут. Имајте на уму, свакако, да је BitLocker корисна заштита за случај да вам је рачунар украден, па добро размислите да ли желите да га искључите.

Важно би још могло да буде и да умијете да препознате да ли имате покренуту енкрипцију и да знате како да је искључите ако то желите.

Слабији процесори

Укратко, ако имате Windows 10 Pro, BitLocker вјероватно није омогућен, ако сте на Windows 11 Home, такође није, али ако имате Windows 11 Pro, провјерите јер је вјероватно укључен.

Да бисте провјерили ово, отворите CMD као администратор, а затим унесите наредбу mange-bde-status. Статус конверзије ће вам рећи да ли сте омогућили шифровање, а метода шифровања ће вам рећи да ли је ријеч о хардверској или софтверској енкрипцији, пише Б92.

Ако метода каже XTS-АЕS, то је софтверски BitLocker. Ако пише "хардверска енкрипција", онда имате њу. Ако желите да искључите BitLocker, то можете из Control Panela, када уђете у System and Security.

Такође, било би добро напоменути да ће ваш резултат да зависи од диска и CPU-а који користите, јер би системи са слабијим процесорима могли би имати значајно већи проблем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана