Windows Phone преводилац српског поријекла

B92
Windows Phone преводилац српског поријекла

Великим дијелом креирана у Мајкрософтовом Развојном центру у Србији, Windows Phone апликација за превођење до сада је преузета више од миллион и петсто хиљада пута.

Ова апликација се на свјетском тржишту налази од 15. априла и већ мјесецима помаже људима да превазиђу језичку баријеру приликом боравка у иностранству без бојазни од високих рачуна.

Windows Phone апликацију за превођење развио је Мајкрософтов Бинг тим у чијем се саставу нашло и 11 младих стручњака запослених, у Мајкрософтовом Развојном центру у Србији. Са својим колегама из Америке, они су развили до сада најнапреднију апликацију за превођење која подједнако добро функционише у три режима рада:

  • превођење усмјеравањем камере мобилног телефона ка жељеном тексту
  • препознавање, тј. превод говора
  • класично укуцавање текста путем тастатуре

Такође, Бинг тим и читава компанија Мајкрософт се изузетно поносе могућношћу ове апликације за offline превод чиме су корисници лишени брига о веома често, папрено скупим тарифама за пренос података у ромингу.

Један од инжењера који су у Београду радили на овом пројекту, Ђорђе Нијемчевић, истиче како је тим из Развојног центра у Београду прије пет година отпочео свој рад на развоју препознавача штампаног текста, једне од кључних компоненти Windows Phone апликације за превођење. Данас, тим инжењера из Београда је препознат као центар експертизе за препознавање текста унутар читаве компаније.

"Технички најзахтевнији део пројекта, било је омогућавање препознавања текста са камере у реалном времену на уређају ограничених перформанси какав је мобилни телефон, " изјавила је Биљана Бјелајац која је остварењу овог пројекта радила од самог почетка.

Њен колега, Павле Јосиповић, је додао како је посебно занимљиво али и захтјевно било радити на овом пројекту са колегама које се налазе на другој страни Земљине кугле.

Сви чланови тима сложили су се у оцијени да им највећу сатисфакцију представља чињеница да се стотине хиљада људи широм свијета боље сналази на својим путовањима управо захваљујући овом софтверу.

Windows Phone апликација за превођење је потпуно бесплатна и може се преузети овдје .

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана