Windows 95 слави 25. рођендан

ГС
Foto: Илустрација

Windows 95 се сматра оперативним системом који је био пионир када је у питању Windows искуство, а данас слави 25. рођендан.

Иако Windows 95 не представља прву верзију Windows, ово је у многим сегментима била прва верзија Windows оперативног система која је била прилагођена корисницима. Имао је иновативне механике за навигацију, а неке од њих и данас су актуелне.

Windows 95 је објављен 24. августа 1995. године, а имплементирао је или је значајно унаприједио неколико елемената који су постали заштитни знак Windows оперативног система. Ово укључује Start meni, Windows Explorer и Taskbar.

Иако је Windows значајно еволуирао од објаве ове верзије, Windows 95 у великој мjери изгледа слично модерним оперативним системима, бар у својој основи.

Уз Windows 95 је стигао и Recycle Bin, као и тастери за затварање, смањивање и увећавање прозора. Ово је и први оперативни систем који је користио Internet Explorer, мада није од самог старта стизао уз поменути прегледач.

Оперативни систем је олакшао управљање фајловима, а омогућио је и коришћење дугачких назива за фајлове. Претходне верзије Windows су лимитирале називе фајлова на осам или мање карактера.

Међутим, многи указују на то да је вjероватно највећа промjена, која је стигла са Windows –om 95, био релативно поједностављен кориснички интерфејс. Нисте морали да знате DOS како бисте користили програм, мада сте могли уколико сте то преферирали. Једноставан "point and click" интерфејс за Windows 95 је у великој мери отворио свет рачунарског свијета обичним корисницима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана