Windows 8 RTM процурио на интернет

Микро.рс
Windows 8 RTM процурио на интернет

Коначна копија Windowsа 8 "процурила" је у четвртак на интернет, само дан након што је Microsoft саопштио да је нови оперативни систем спреман за испоруку.

Верзија названа Windows 8 Enterprise N, што означава да је намjењена корисницима у Европи, појавила се на више BitTorrent веб локација. Послије почетне недоумице да ли се ради о легалној верзији Windowsа, више корисника који су је преузели оставили су своје коментаре у којима су навели да је у питању легитимна верзија Windowsа која функционише на њиховим рачунарима. Други корисници, пак, постављали су снимке екрана како би доказали да је у питању исправна верзија Windowsа 8.

Копија Windowsа 8 која је "процурила" је на енглеском језику. Ради се о верзији која се не подиже и инсталира сама, већ корисник мора да сними медиј (DVD или USB диск) са кога се Windows инсталира. Упутства која објашњавају ту процедуру су постављена на неким веб локацијама за размjену датотека, али се могу наћи и на другим мjестима на интернету.

Windows 8 Н нема Media Player и дистрибуираће се у европским земљама на основу одлуке коју су донијела антимонополска тијела Европске уније, након што је 2004. године пресуђено да Microsoftова пракса укључивања тог програма у Windows не омогућава фер конкуренцију на тржишту.

"Цурење" верзија Windowsа које само што нису објављене је и раније било уобичајено. Примјера ради, прије три године док се очекивао излазак Windowsа 7, пиратизоване верзије су се редовно појављивале на интернету – од "алфа" верзије коју је Microsoft намјенио искључиво програмерима ("процурила" у октобру 2008), до верзије "кандидат за објављивање" (Windows 7 Release Candidate), која се појавила на интернету двије недјеље прије њеног званичног појављивања.

Током развоја Windowsа 8, Microsoft је углавном успио да избјегне "цурење" верзија оперативног система, мада се верзија на кинеском језику појавила на интернету крајем маја, три дана прије него што је компанија званично почела да испоручује верзију "кандидат за објављивање" (Release Candidate, RC).

Microsoft је раније практиковао да упозорава кориснике да не инсталирају пиратизоване копије долазећег оперативног система, због опасности да су инфициране злонамjерним кодом, међутим овог пута је то упозорење изостало.

Званична верзија Windowsа 8 ће моћи да се преузме већ од 15. августа, када ће Microsoft омогућити да верзију названу "спремна за испоруку произвођачима рачунара" (release to manufacturing, RTM) преузму чланови мрежа TechNet i MSDN.

Компаније које су укључене у Microsoftов систем претплате Софтверско осигурање (Software Assurance) и компаније које су чланови Microsoftове партнерске мреже, моћи ће 16. августа да преузму своју копију Windowsа 8.

Windows 8 ће се у продаји појавити 26. октобра, у две верзије - Windows 8 и Windows 8 Pro

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана