Windows 1.0: Промашај који је створио империју

Б92
Windows 1.0: Промашај који је створио империју

Двије године касније него што је планирано, Microsoftов нови графички оперативни систем нашао се у продаји 20. новембра 1985. године. Није било вриједно чекати га. Међутим, ускоро је почела да се открива знатно већа прича.

Apple се нашао у насловима годину дана раније са представљањем свог графичког Macintosha. Сада, након двије године одлагања, Microsoft је напокон био спреман да представи дугоочекивани Microsoft Windows.

Критика је производ описала као велики промашај.

Ово је био сам тренутни корак у назад за Microsoft, који је једноставно са себе стресао почетни неуспjех и наставио даље са својом визијом.

Нажалост по компанију, Windows 2.0 није био ништа бољи од свог претходника. Међутим, када је на ред дошла наредна верзија Windowsа 1990. године, било је јасно да Microsoft има побjедника.

Ово је такође довело и до опроштаја од дугогодишњег партнера IBM-а, који је размишљао о другом графичком систему за PC компјутере који је развија са Microsoftом под називом OS/2.

Међутим, Бил Гејтс је остао уз своју визију и Windows је постао права машина за прављење новца која ће компанији зарадити милијарде долара.

До данашњег дана можемо чути критике да разне верзије Microsoftа никада нису успjеле да понуде елеганцију и једноставност Mac оперативног система.

Иако је Windows 1.0 био потпуни фијаско, он је представљао оличење технолошке визије која је створила технолошко царство.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана