Вјештачка интелигенција угрожава безбједност дјеце на интернету

GS
Foto: X

​Стручњаци за сајбер безбједност истичу да кориштење вјештачке интелигенције (АИ) може да угрози безбиједност дјеце не интернету.

Према истраживању Уједињених нација, око 80 одсто младих тврди да користи вјештачку интелигенцију (АИ) више пута дневно, а стручњаци за сајбер безбиједност истичу да коришћење АИ може да угрози безбиједност дјеце не интернету.

Један од начина угрожавања безбједности јесу бројне апликације које су се појавиле са развојем АИ, међу којима су апликације са наизглед безопасним функцијама, попут филтера на сликама, јер када дјеца убаце фотографије у такве апликације, не могу бити сигурна у којој ће бази података њихове фотографије завршити и да ли ће их неко злоупотребити.

Штавише, неке АИ апликације, посебно четботови, омогућавају да се лако приступи садржају који је неприкладан за најмлађе, наводе из компаније Касперски и додају да на примјер, постоји мноштво АИ четботова који су посебно дизајнирани да користе еротичне садржаје а дјеца, чак и када се тражи провјера старости, могу сакрити стварни узраст.

Ризик носи и играње видео игара на паметним уређајима, што према онлајн статистикама практикује чак 91 одсто дјеце узраста од три до 15 година.

Гласовно и текстуално ћаскање са другим играчима је саставни дио неких игара, а на тај начин сајбер криминалци изграђују виртуелно повјерење са играчима, маме их поклонима, а након тога лако добијају њихове личне податке.

Као потенцијалну пријетњу наводе развој ФинТецх индустрије за дјецу и истичу да се очекује пораст пријетњи коришћењем паметних кућних уређаја.

Како би се ризик избјегао или смањио родитељима се препоручује да се редовно информишу о најновијим пријетњама, да активно прате онлајн активности дјеце, да комуницирају са њима, као и да користе дигиталне алате и литературу која им у томе може помоћи, преноси "б92".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао Фејсбук!
Пао Фејсбук!
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана