Вјештачка интелигенција може да угрози радна мјеста 80 одсто жена у САД

Танјуг
Вјештачка интелигенција може да угрози радна мјеста 80 одсто жена у САД

Развој вјештачке интелигенције (АИ) може да угрози радна мјеста скоро 80 одсто жена у САД, закључак је новог истраживања Кенан-Флегерове школе Универзитета у Сјеверној Каролини.

Око 59 милиона запослених жена у САД се бави професијама које су угрожене аутоматизацијом и развојем АИ, преноси Си-Ен-Ен.

Запослени мушкарци су такође изложени овом ризику, али у мањој мЈери, пошто је напредак АИ потенцијална прИЈетња за 58 одсто радне снаге мушког пола.

Главна економисткиња компаније ЗипРекрутер Џулија Полак сматра да су ови реултати "шокантни", али је изразила наду да ће развој АИ створити нове послове и могућности.

Према мајским подацима америчког Министарства рада, учешће жена старих између 25 и 54 година на тржишту рада у САД је била на нивоу од 77,6 одсто, што је највише у историји.

Главни аутор поменутог истраживања Марк Мекнили наводи да су жене највише присутне у областима као што су канцеларијски и административни послови, у здравству, образовању, у службама социјалне заштите или библиотекарству.

Према његовим ријечима, развој АИ не значи увијек да ће неко аутоматски изгубити посао.

- Право питање је да ли та особа може да уради нешто више да би увећала своју вриједност на тржишту рада - сматра Мекнили.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана