Виртуелна Лолита креће у лов на манијаке

Aгенције
Виртуелна Лолита креће у лов на манијаке

Тим шпанских инжењера осмислио је својеврсну "виртуелну Лолиту" под називом Негобот, програм који би у "чет собама" (chat rooms) требало да препознаје потенцијалне педофиле.

Програм који је недавно представио тим са шпанском Универзитета Деусто из Билбаа требало би да се упушта у конверзације са корисницима чет соба и да разговор одржава довољно дуго док се не утврди да ли су те особе прикривени педофили.

Како би тај циљ био остварен, Негобот ће се упуштати у интимну конверзацију, али само након што неко кликне на његов профил. Када се то деси, Негобот биљежи развој конверзације, и када она достигне забрињавајући ниво, обавјештава надлежне службе.

Према ријечима др Карлоса Лаордена, једног од твораца програма, шпанска полиција заинтересована је за примјену овог програма у својим истрагама, али је потребно његово даље тестирање и развијање.

"Негобот би могао да буде од велике користи за детектовање прикривених педофила у оквиру полицијских истрага", изјавио је др Лаорден. "Међутим, овај програм никако није замјена за специјализоване агенте и снаге закона."

Слични програми и раније су били у функцији, пише "Huffington Post", али је Негобот јединствен по томе што има неколико различитих образаца за комуницирање. Осим тога, његови творци рачунали су на то да стил куцања и изражавања треба да подсjећа на дjело четрнаестогодишњакиње, па је тако остављен и низ намерних куцачких и граматичких грешки, као и употреба жаргонских израза.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана