Велике су шансе да потпуно погрешно користите монитор

Агенције
Велике су шансе да потпуно погрешно користите монитор

Ако имате десктоп рачунар, велике су шансе да имате и widescreeen монитор.


Готово је немогуће пронаћи пристојан LCD монитор који није widescreeen, што и није толико лоше, али га вjероватно користите на погрешан начин.

Наиме, монитори су се некада продавали у готово универзалном формату 4:3, али су у међувремену произвођачи почели да прате трендове у ТВ индустрији.

Када се појавио први widescreeen HDTV и касније постао готово стандардан, исто се десило са компјутерским мониторима, без неког нарочитог разлога.

Заправо, многи PC гејмери ће вам рећи да им се не свиђа што су произвођачи одустали од високих резолуција у корист 1080p, јер је то "магични број" који корисници "негејмери" повезују са HD стандардима.

Највећи број задатака које извршавате на рачунару заправо не захтjева толико широк екран. Наравно, гледање видео снимака и играње игара су неки од кључних изузетака, али ако сте навикли да филмове гледате на ТВ-у, а игре на конзоли, широки екран само вам квари искуство.

Дакле, ако се ваша употреба рачунара заснива на Facebook, Twitterру, Пинтересту и било којој врсти писања, такав монитор вас спутава.

Оно што би значајно могло да поправи ваше искуство је окретање истог за 90 степени.

Добро сте прочитали: готово сав интернет садржај боље се уклапа у високи монитор, јер тако видите много више садржаја.

Ипак, прије него што поломите постоље монитора у покушају да га учините усправним, важно је напоменути да нису сви монитори прилагођени таквој промјени. Ако се база вашег рачунара не може одвојити, вјероватно нећете имати среће.

С друге стране, велики број произвођача и корисника, увиђа предности оваквог положаја монитора у извршавању свакодневних задатака, па се већина нових монитора може ротирати.

Уколико имате такав монитор, испробајте барем на неколико сати такву перспективу. У међувремену процјените који од ових приказа боље изгледају:

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана