Већ смо преживjели највећу космичку експлозију?

theguardian.co,uk
Већ смо преживjели највећу космичку експлозију?

Свемирска експлозија која се десила у априлу ове године и која је забиљежена кружним телескопима у орбити могла је да спржи Земљу да се десила само нешто ближе, сматрају научници.

Свемирска експлозија гама зрака која је забиљежена телескопима у априлу десила се на удаљености од 3,7 милијарди свјетлосних година и много је јача од свих претходних, а астрономи су је назвали "чудовиштем".

Они напомињу да је једина јача космичка експлозија била она након које је у Великом праску настао свемир, а ниједна друга космичка експлозија није јој била ни близу по јачини. До сада.

Експлозија гама зрака се дешава кад нека огромна и масивна звијезда "умире" и пада у потпуно нову црну рупу, ствара супернову и у том тренутку емитује велику количину енергетске радијације, толико сјајну да се може видети како путује свемиром брзином свијетлости.

Телескопи NASA у орбити региструју овакве врсте експлозија на отприлике неколико дана у посљедњих 20 година, али она која се десила у априлу је била посебна, према подацима који су објављени у часопису "Сајенс".

Инструменти NASA су приликом те експлозије измјерили пет пута већу количину енергије од енергије до сада најјаче експлозије из 1999. године, пише научник Роб Пирс у објављеном тексту.

Експлозија је почела са звијездом која је 20 до 30 пута већа од Сунца, али је свега неколико пута шира, тако да је била изузетно густа.

Уопштено, експлозија гама зрака "је најмасивинија експлозија у свемиру", а ова последња је била толико јака да су неки од инструмената на телескопу достигли свој максимум. Осим тога, дуже је трајала од свих осталих забиљежених, објашњава Пирс.

Зато је ова експлозија названа "чудовиштем", термином који се не баш тако често користи у неком научном извјештају.

Један од главних разлога због чега је експлозија овог "чудовишта" била толико свијетла јесте и то што је у односу на хиљаде експлозија гама зрака до сада била изузетно близу Земље, иако се заправо десила 3,7 милијарди година далеко од наше планете.

Многе досадашње експлозије које је NASA регистровала су биле двоструко удаљеније од посљедње, па постоји могућност да су и оне биле подједнаке јачине као и ова, али због даљине нису биле толико уочљиве, саопштили су научници.

Неки астрономи који нису били дио истраживачког тима који је пратио ову појаву ипак кажу да је мала вјероватноћа да експлозија гама зрака - нарочито овако велика - може да стигне до наше галаксије и да су шансе отприлике 1 у 10.000.000 и да би у том случају зрак могао да изазове неку штету само уколико је директно уперен у Земљу.

У том случају планета коју био погодио зрак би вјероватно изгубила своју атмосферу и била остављена у некој врсти "спржене љуштуре", додају астрономи.

"Уколико би се чак то и десило важно је колико се та експлозија далеко десила, а ко зна, можда бисмо били и свједоци стварања супернове", рекао је Ави Лоеб са Харварда.

Експлозије гама зрака су углавном са Земље невидљиве јер их прикрива атмосфера и пошто је свијетлост коју емитују ван човјековог опсега видног поља, али Насини сателити их могу регистровати.

Научници који су учествовали у праћењу ове појаве су се ипак сагласили у једном. Експлозија која се десила у априлу је сигурно највећа до сада икада зебиљежена и виђени "ватромет"је до сада највећа експлозија послије Великог праска.

На срећу није оставила никакве посљедице, па Земља и даље стоји на свом мјесту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана