Ваш компјутер сада може бити хакован звуком

Huffington Post
Ваш компјутер сада може бити хакован звуком

Судећи по њемачким истраживачима са Фраунхофер института за комуникацију, информације, процесуирање и ергономију, они су успјешно хаковали компјутере користећи једино звук.

Најсигурнији компјутери на свијету у потпуности су изоловани од других машина – штите из „ваздушне рупе", немају интернет везу, не дијеле телефонске линије, ништа. Конвенционално знање тврди да је такве компјутере немогуће хаковати сем уколико особа нема директан приступ машини.

Њемачки истраживачи усвојили су начин размишљања хакера када су дизајнирали упад звуком како би украли податке из намјерно изолованих компјутера.

Аудио бука у теорији може бити коришћена да прослијеђује податке између таквих компјутера и компјутера хакера, али су истраживачи, желећи да буду неупадљиви попут хакера, одлучили да користе звукове које људско уво не може да детектује, попут звука који производи пиштаљка за псе.

Надограђујући постојећу технологију која је коришћена за емитовање података испод воде звучним таласима, истраживачи су били у стању да користе микрофон и звучнике у немодификованом персоналном компјутеру Леново Т400 како би слали мале количине информација – податке о томе шта је неко куцао, иако би могли да трансмитују и кључеве за енкрипцију, мале текстуалне фајлове па чак и лозинке.

Они су такође тестирали и домет овог система, и открили да на немодификованим компјутерима овај метод ради до удаљености од 20 метара, која може бити додатно повећана коришћењем посебних „мрежа" које су у стању да бежично преносе аудио на велике раздаљине.

Када су у питању компјутери којима је потребан аудио, истраживачи предлажи филтрирање звукова као начин да се блокирају тајни акустични напади.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана