Ускоро квантни рачунари

Агенције
Ускоро квантни рачунари

Москва - Рачунарски експерти најављују да ће се ускоро у Русији правити квантни компјутери!, преносе агенције.

Квантни компјутер научници чекају као чудо, јер је он способан да рачуна стоструко и хиљадуструко брже од обичних компјутера.

То отвара огромне могућности у различитим сферама.

Такав кломпјутер пружа могућност да се прогнозира метеоролошко вријеме неколико месјеци унапред, и то 100 одсто тачно!

Квантни бит или кубит називају не само најмањом јединицом чувања информације у квантном компјутеру, већ “срцем” тог строја будућности.

Кубит је узана петља од метала, која при ниској температури постаје суперпроводник, њен размјер је 10-20 микрона, а на два мјеста је расцијепљена зазорима.

Да би кубит постао прави математички геније, треба га увести у радно квантно стање.

То се постиже хлађењем до тепературе блиске апсолутној нули, скоро минус 273 Целзијусова степена, те смјештањем у слабо магнетско поље.

Кубити постоје у квантном стању само у току милионитог дијела секунде, али и у том тренутку стижу да обраде стотине операција.

Руски научници извршили су продор у информационим технологијама.

У лабораторију универзитета МИСиС (бившег Московског института челика и месинга) они су пробали и мјерили суперпроводни квантни бит или кубит - како га називају стручњаци - основну јединицу чувања квантне информације.

Пројекат, којим руководи Алексеј Устинов, добио је грант од пет милиона долара приликом конкурса, који је расписало Министарство образовања и науке, наводи “Глас Русије”.

У оквиру тог пројекта на Националном истраживачком технолошком универзитету МИСиС нови лабораториј опскрбљен је најсавременијом опремом, што је омогућило организацију јединствених експеримената.

Руски научници планирају експерименте за манипулисање квантним стањем једног, а затим неколико кубита. То их за још један корак приближава стварању компјутера будућности.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана