Ускоро контрола мобилних покретом

BBC
Ускоро контрола мобилних покретом

Ултразвучна технологија која омогућава контролу мобилних телефона и табличних рачунара покретом, могла би да почне да се примjењује почетком слиједеће године.

Једна норвешка млада информатичка компанија је тренутно у преговорима са великим азијским произвођачима електронике, за које се нада да ће већ почетком слиједеће године почети да уграђује ултразвучне чипове уз које ће бити могуће контролисати мобилне уређаје само покретом.

Ова технологија је изазвала велику пажњу пажњу јавности, па се за кратко вријеме на тржишту појавило доста електронских уређаја које је могуће контролисати само покретима испред екрана, а масовна уградња ових чипова у мобилне уређаје би требало такође да изазове велико интересовање, сматрају аналитичари.

Оно што разликује чип компаније Elliptic Labs из Норвешке од осталих јесте широко поље употребе, које се простире скоро читав метар од телефона, што значи да врло прецизно може да идентификује покрете руку.

Због тога што умjесто слике чип за идентификацију покрета користи звук, сензор може да препозна гестове у кругу од 180 степени, а уједно користи мање енергије за напајање и подједанко је функционалан и у мраку.

Поређења ради, телефон Samsung Galaxy S4 користи инфрацрвени сензор који може да интерпретира покрете у веома малој зони.

"Овиме ће корисници моћи прецизно да усмjере покрет на одређену површину уређаја, умjесто да као приликом дотицања круже прстима по великој интерактивној површини, која понекад баш и није толико поуздана" рекао је Ерик Форстром из компаније Elliptic Labs.

Он сматра да ће корисници тако добити више слободе у томе како да контролишу своје мобилне уређаје, јер више неће морати да их уопште дотичу и нада се да ће врло брзо такви уређаји постати наша свакодневица.

"На малим површинама као што су таблети или мобилни телефони нормални покрети тела и додир никада не могу бити сасвим прецизни јер вам је потребна већа површина за већу прецизност, а ултразвучни чип који команде контролише покретом обезбjеђује управо то: велику прецизност на малом, па чак и на великом простору", додао је он.

Стручњаци вjерују да је уградња ових чипова слиједећа велика ствар у мобилној технологији, а неки од ових уређаја су тестирани прије извјесног времена на једном сајму технике у Јапану, када су паметни Андроид телефони били смјештени кућиште са ултразвучним чиповима.

Сада се у компанији Elliptic Labs након тестирања надају да ће врло брзо њихова технологија измjенити начин на који ће бити убудуће могуће контролисати мобилне уређаје само покретом испред екрана.

Међутим, потребно је "само" успjешно завршити преговоре са великим произвођачима потрошачке електронике, који би чип требало да спакују у кућиште мобилних уређаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана