Џејмс Камерон страхује од трке у наоружавању вјештачком интелигенцијом: Упозорио сам вас

ГС
Foto: Илустрација

Канадски редитељ Џејмс Камерон упозорава на потенцијалну трку у наоружавању вјештачком интелигенцијом која би подсјећала на хладноратовско наоружавање нуклеарним арсеналима и која би једног дана могла да доведе до уништења човјечанства.

Говорећи за телевизију Си-Ти-Ви (CTV), један од најнаграђиванијих редитеља рекао је да вјерује да би вјештачка интелигенција једнога дана могла да доведе до уништења и истребљења човјечанства, страх који дијеле и многи челници технолошких гиганата.

„Апсолутно дијелим њихову забринутост. Упозорио сам вас још 1984. године и не слушате“, истакао је Камерон, алудирајући на филм Терминатор о роботу-убици чији је творац интелигентни суперкомпјутер Скајнет, а који је у будућности довео до скоро потпуног уништења цивилизације.

Према његовим ријечима, највећа пријетња човјечанству је коришћење вјештачке интелигенције као оружја.

„Мислим да ћемо ући у нешто еквивалентно нуклеарном наоружавању, само са вјештачком интелигенцијом: ‘Ако је ми не направимо или не искористимо, други хоће’. И тако ће онда ескалирати“, навео је Камерон.

У случају да се вјештачка интелигенција појави на бојном пољу, компјутери ће тако брзо повлачити потезе да „људи више неће моћи да се умијешају“. Таква технологија не би оставила могућност за мировне преговоре или примирја, преноси РТС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана