Упозорење оца интернета о убрзаним инвестицијама у вјештачку интелигенцију: Немојте

ГС
Foto: UCLA

Винт Серф је позвао учеснике на конференцији у Маунтин Вјуу у Калифорнији да не покушавају да улажу у вјештачку интелигенцију само зато што је то „врућа тема“.

 Упозорење долази усред налета популарности Chat GPT-a компаније Open AI.

„Овдје постоји етичко питање за које се надам да ће неки од вас размотрити. Сви причају о Chat GPT-у или Гугловој верзији тога и знамо да то не функционише увијек онако како бисмо жељели“, рекао је Серф.

Серфово упозорење долази у тренутку док се велике технолошке компаније као што су Гугл, Мета и Мајкрософт боре са начином да остану конкурентне у простору вјештачке интелигенције, док настоје да брзо побољшавају технологију која и даље често прави грешке.

Предсједавајући Алфабета Џон Хенеси претходно је изјавио да су системи још увијек далеко од тога да буду широко употребљиви и да имају много проблема са непрецизношћу и „токсичношћу“ које би требало решити прије него што производи дају на тестирање јавности.

Серф је био потпредсједник и „главни еванђелиста" Гугла од 2005. Познат је као један од „очева интернета“, јер је био и један од људи који су радили на дизајну архитектуре коришћене за изградњу темеља интернета.

Искушење и похлепа 

Серф је упозорио на искушење да се инвестира само зато што је технологија „заиста кул, иако не функционише баш све вријеме“.

"Ако мислите, 'Човјече, могу ово да продам инвеститорима јер је то врућа тема и сви ће давати новац', немојте то да радите", рекао је Серф..

„Будите пажљиви. Били сте у праву да не можемо увијек да предвидимо шта ће се десити са овим технологијама и, да будемо искрени, највећи дио проблема су људи - зато се ми људи нисмо промијенили у посљедњих 400 година, а камоли у посљедњих 4.000“, навео је Серф.

Људи ће настојати да ураде оно што иде њима у корист, наставио је Серф мислећи на људску похлепу.

„Зато морамо то запамтити и размислити о томе како користимо ове технологије“, напомиње Серф.

Далеко од самосвијести 

Серф је рекао да је покушао да затражи од једног од чет-ботова да дода емоџи на крају сваке реченице. Није то урадио, а када је рекао систему да је уочио, чет-бот се извинио, али није промијенио понашање.

„Далеко смо далеко од свијести или самосвијести“, рекао је Серф о чет-ботовима.

Истиче да постоји јаз између онога што технологија каже да ће учинити и онога што ради, преноси РТС.

„У томе је проблем. ... Не можете разликовати елоквентно изражен одговор од тачног“, напомиње „отац интернета“.

Серф је дао и примјер када је тражио од чет-бота да приложи биографију о себи. Рекао је да је бот  одговор представио као чињенични, иако је било нетачности.

„Што се тиче инжењеринга, мислим да би инжењери попут мене требало да буду одговорни за покушај проналажења начина да укроте неке од тих технологија тако да је мања вјероватноћа да ће изазвати штету“, рекао је Серф. Напомиње и да у зависности од апликације, прича која није баш добра фикција је једна ствар, али да давање савјета некоме може имати медицинске посљедице.

„Веома је важно открити како минимизирати потенцијал у најгорем случају“, закључио је Серф.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана