Умјесто шифре, исплази се за мејл?

Aгенције
Умјесто шифре, исплази се за мејл?

Шифре за налоге за приступ мејлу, IM сервисима, подацима или за откључавање уређаја би у наредним годинама могле да постану прошлост - Google мисли да ће их замjенити - гримасе.

Истраживања на овом пољу су одавно у повоју, па тако Моторола размишља о тетоважама и пилулама (?!), Apple намjерава да се придружи компанијама које се ослањају на читаче отисака прстију, а ту су одавно програми за препознавање гласа и "филмско" скенирање рожњаче.

Google је ове недjеље пријавио патент у коме користи софтвер за препознавање лица, који би одређени израз упоредио са постојећом фотографијом из базе и тако проверио аутентичност.

Предвиђено је да сваки пут када софтвер затражи идентификацију корисник промени израз лица померањем очију, обрва, уста, челе, па чак и носа.

У патенту се наводи да се због сигурности предлажу "намигивање", "померање обрва", "борање носа" и "плажење језика".

"Коришћење ове технологије није новост, али Google иде даље и покушава да заустави повреду приватности 'варањем' раније снимљеним фотографијама. Свако од нас на посебан начин мења изразе лица и има јединствене маркере које ни највjештији не могу да имитирају, бар у теорији", наводи Ребека Гринфилд из "Атлантик вајера".

Патент још чека на одобрење, а коментар Googleа још није стигао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана