Украли су вам мобилни или лаптоп? Уђите им у траг!

Aгенције
Украли су вам мобилни или лаптоп? Уђите им у траг!

Крађом вашег мобилног лопов добија приступ свим вашим подацима, контактима, биљешкама. Паметни телефони често садрже информације о вашем банковном рачуну, е-маилове. Крађа лаптопа је још гора ситуација. На лаптопу вјероватно имате још више личних података, а све шифре за улазак у разне сервисе су стављене за аутоматско логовање.

Срећом, пише портал "Mashable", постоји више апликација и софтвера који могу да уђу у траг несталим уређајима, а у неким случајевима нуде и могућност уништавања ваших података ако закључите да је потрага узалудна.

Најпопуларније такве апликације су на пример "Find My Iphone" и "Android Lost". Постоје још и "Prey", "LoJack Laptops" или "LockItTight".

Mashable пише како проналазак вашег телефона или лаптопа зависи од полиције, којој би подаци са софтвера за праћење могли бити једини траг за проналазак вашег уређаја.

Питање је да ли би и наша полиција могла и знала да искористи софтвер за праћење, али његово инсталирање даје вам барем некакву шансу да пронађете свој уређај.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана