Украјинац заразио више од милион рачунара широм свијета

Танјуг
Foto: Илустрација

Украјински држављанин Марк Соколовски (28) признао је у понедељак у америчком савезном суду кривицу за ширење малвера Ракун Инфостилер.

Он је, према споразуму о признању кривице, пристао да плати најмање 910.844 долара на име реституције.

Ракун Инфостилер је продаван као МааС (малвер-ас-а-сервис) за око 200 долара мјесечно, а купци су плаћали криптовалутом. Подаци украдени помоћу овог малвера коришћени су за нове крађе и продавани су другима на форумима за сајбер криминал.

У марту 2022. године, ФБИ је, у сарадњи са надлежним агенцијама у Италији и Холандији, демонтирао дигиталну инфраструктуру малвера Ракун Инфостилер.

Међутим, прошлог априла, сајбер криминалци су најавили повратак малвера, и нове функције које његово коришћење чине лакшим и практичнијим, а истовремено отежавају откривање малвера на зараженим системима.

Соколовски је ухапшен у Холандији и изручен САД у фебруару 2024. Након његовог хапшења, ФБИ је дошао до података украдених са бројних рачунара који су били заражени малвером Раццоон.

Полиција је пронашла више од 50 милиона јединствених лозинки, емаил адреса, банковне рачуне, адресе новчаника за криптовалуте и бројеве кредитних картица међу подацима које је Ракун Инфостилер украо од милиона жртава широм света, преноси Б92.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана