Украдени подаци 31 милиона корисника

GS
Foto: X.com

Сајт Интернет архиве је хакован, потврдио је оснивач ове интернет-странице Брустер Кали, а угрожени су подаци 31 милиона корисника.

Сви они који су јуче покушали да посјете сајт Интернет архиве (www.archive.org) добили су само поруку која гласи: "Да ли вам се чини да Интернет архива једва ради како треба, и да је сваки час на ивици озбиљног безбједносног пропуста? То се управо десило. Видимо 31 милион вас на ХИБП-у".

Ово је порука коју су хакери оставили, а "видимо се на ХИБП-у" упућује на "Хаве И Беен Pwned?", веб сајт на ком људи могу провјерити да ли су њихови подаци угрожени и да ли су процурили током неког сајбер напада.

Оператор овог сајта Трој Хант је за Блеепинг Цомпутер рекао да је прије десетак дана примио фајл у ком су биле "мејл адресе, корисничка имена, времена промјене лозинки и други унутрашњи подаци" за 31 милион различитих мејл адреса, а потврђено је да су валидне тиме што су упарене са корисничким налозима.

Како је навео ХИБП, 54 одсто налога је већ било у њиховој бази података због ранијих сајбер напада, а сама Интернет архива је, након што затворите поруку хакера, јуче радила, али споро.

Данас, међутим, покушали смо да је посјетимо, али нисмо успјели - све до чега смо дошли јесте обавјештење о томе да је "тренутно немогуће отворити ову интернет-страницу".

О овоме је прво јуче писао један од архивиста са сајта Џејсон Скот, да би информацију о хаковању потврдио исте вечери и сам оснивач Интернет Архиве, Брустер Кали. На Twitteru, особа иза налога "СН_Блацкмета" преузела је одговорност за напад, и рекла да ће га данас поновити, преноси б92.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана