Угашен и Demonid

Aгенције
Угашен и Demonid

Украјинске власти су угасиле домен Demonid.me, један од највећих сајтова за размjену torrent фајлова.

Ово гашење је најновији корак у кампањи против сајтова за диобу фајлова. Прво је угашен Megaupload а онда је неколико европских провајдера добило наређење да блокира приступ The Pirate Bayу.

Уз ова два сајта и Demonid се налази на Листи озлоглашених тржишта (The Notorius Markets List) - документа који је саставила америчка влада крајем прошле године набрајајући сајтове за које је потребна „додатна истрага због могућег нарушавања интелектуалног власништва".

Према овом списку, Demonid је „међу 600 сајтова у глобалном саобраћају и у првих 300 на америчком тлу".

Сајт Торрентfeak објавио је да је украјински Одсjек за економске злочине реаговао на захтев Интерпола. МУП је контактирао Colocall, локалног Интернет провајдера за Demonid који је омогућио истражитељима да копирају податке са њиховог сервера.

„Demonid је познат по линковима ка релативно ријетком садржају до кога ће сад вјеровато бити теже да се дође", казао је за BBC Ернесто Ван Дер Сар, уредник Торрентfreaka.

„Међутим, то неће зауставити већину да настави да дијели фајлове, јер су најпопуларнији садржаји доступни на стотинама других BitТоррент сајтова".

Акција услиједила је након хапшења једног од администратора Demonidа у Мексику прошлог октобра. Али, упркос овом инциденту, Ван Дер Сар сматра да је прерано да овај сајт пошаљемо у историју.

"The Pirate Bay се 2006. вратио online само три дана након што је угашен а у наредним годинама израстао је у највећи BitТоррент сајт".

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана