Убрзава се трка око паметних сатова

telegraph.co.uk
Убрзава се трка око паметних сатова

Google би по последњим информацијама врло брзо могао да на тржиште избаци своју варијанту паметног сата, и тако постане трећа компанија која се упушта у освајање тржишта уређаја за који се сматра да ће бити изузетно популаран међу корисницима.

Јужнокорејски гигант Самсунг је први покренуо ову тржишну трку представљајући у јавности свој паметни сат Galaxy Gear, а сматра се да је и Apple прилично одмакао у производњи своје варијанте уређаја за коју се нагађа да ће угледати свjетлост дана слиједеће године.

Сада су се у јавности појавиле и информације о томе да ће Google представити свој паметни сат на истом догађају на коме ће лансирати нови Android KitKat оперативни систем. Верује се да ће паметни Nexus сат бит назван Gem и да ће бити представљен 31. октобра, а фокус овог уређаја ће бити његово лако повезивање са смартфонима. Такође се предвиђа да ће на дисплеју уређаја бити приказани календар, аларм и текстуалне поруке.

Самсунгов паметни сат Galaxy Gear користи Android као оперативни систем и понаша се првенствено као систем за обавjештења, омогућујући корисницима преглед порука и електронске поште и контролу музике која се репродукује са већих уређаја. На њему се такође налази и камера слабије резолуције, а могуће је са њега и обављати телефонске позиве.

Apple-ов iWatch би требало да буде готов до друге половине 2014. године, иако заправо никада није званично потврђено да компанија уопште ради на неком сличном пројекту, али је Apple у јулу поднео захтев да региструје име iWatch у Јапану у категорији компјутера или сата.

У мају је извршни директор компаније Тим Кук саопштио да не искључује могућност производње носивих уређаја.

"Ово је област са великим потенцијалом у којој постоји простор за велика истраживања због чега смо сви врло узбуђени и велики број компанија ће бити изузетно ангажован у том погледу", рекао је Кук.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана