У ово вријеме су ваши телефони и рачунари изложени највећем ризику

Курир
У ово вријеме су ваши телефони и рачунари изложени највећем ризику

Већина напада ransomwarea сада се дешава између један и пет сати ујутру, вјероватно због тога да се тимови за сајбер безбједност ухвате неспремни.

Ово је податак из извјештаја компаније Malwarebytes за 2024. годину о ransomware-у заснован је на обавјештајним подацима о пријетњама које је прикупила компанија и њена јединица за откривање и реаговање ThreatDown током ангажовања у реаговању на инциденте, као и на сајтовима на којима цуре подаци украдени приликом напада ransomwarea.

Вец́ина инцидената којима су се бавили стручњаци за уклањање малвера ThreatDowna током прошле године догодила се у раним јутарњим сатима.

Разлог за покретање напада ноћу и викендом је једноставан - покушај да се напад изведе у тренутку кад је мањи број оних који се у организацијама баве откривањем и одговором на инциденте.

Malwarebytes тврди да је сада потребно мање времена него икада раније да се заврши цијели ланац напада ransomwarea - од почетног приступа до шифровања. Док су некада биле потребне недјеље да се прође кроз све ове кораке, сада су то сати, тврди се у извјештају.

На првом и другом мјесту по броју жртава ransomwarea у протеклој години су САД (63%) и Велика Британија (67%) које су забиљежиле двоцифрен годишњи пораст обима напада.

Удио напада које су извеле банде које нису међу првих 15 такође је порастао са 25% на 31%, што говори да ransomware постаје све доступнији све већем броју сајбер криминалаца, наводи се у извјештају.

Услуге и производња су два сектора која су најчешће била на мети ransomwarea у протеклој години, при чему је овај други забиљежио огроман пораст броја напада од 71% у односу на претходну годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана