У хард дисковима подаци првог власника рачунара

Агенције
У хард дисковима подаци првог власника рачунара

Лондон - Резултати истраге канцеларије британског комесара за информисање показју да један од десет хард дискова, који дођу уз купљени половни рачунар, садржи податке о првом власнику, преносе агенције.

ИЦО је рачунаре купио на интернет страницама попут “Ибеј” и на технолошким сајмовима.

Од 200 хард дискова 11 одсто је садржало личне податке.

На најмање два хард диска било је довољно информација помоћу којих би неко могао да украде идентитет бившег власника.

У одвојеном испитивању ИЦО наводи да једна од десет особа, која је одбацила мобилни телефон, компјутер или лаптоп није избрисала своје податке.

У испитивању се истиче да се 21 одсто корисника сада радије одлучи да прода свој стари мобилни телефон, компјутер или лаптоп него да га баци и ова појава је много уобичајенија међу особама доби између 18 и 24 године.

- Живимо у свијету гдје су лични подаци и подаци о компанији веома цијењена роба. Веома је важно да људи учине све што могу да онемогуће да њихови подаци не доспију у погрешне руке - рекао је комесар за информисање Кристофер Грејем.

ИЦО је за истрагу ангажовала компанију “Ен-Це-Це груп” за прикупљање око 200 хард дискова, 20 меморијских стикова и десет мобилних телефона.

Скоро половина уређаја (48 одсто) садржала је неке информације, од чега је 11 одсто било личне природе.

Међу 34 000 пронађених датотека били су скенирани извјештаји банака, пасоши и информације о претходним саобраћајним прекршајима, те неки мединцински детаљи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана