У Googleу је Windows непожељан

tportal.hr
У Googleу је Windows непожељан

Иако запослени у Googleу уживају у низу могућности какве се и очекују од модерног IT дива, постоје и одређене препреке које вjероватно постоје из тог истог разлога. За коришћење Windows рачунара у компанији је потребна посебна дозвола, а Dropnox је, потпуно забрањен. С друге стране, више него пожељно је користити Chromebook рачунаре и Андроид телефоне.

AllThingsD је у интервјуу с Googleовим Беном Фридом (CIO) открио како за све постоји разлог – повећана сигурност компаније у којој је запослено каквих 45.000 људи. Наравно, ријеч је и о својеврсном спину – логично је да ће компанија форсирати властите производе по сваку цијену, али је сасвим јасно да Google не жели интерне документе на Dropbox серверима. Посебно је занимљиво и то да Google за интерну употребу користи и низ рjешења која нису доступна обичним корисницима (Google Moma, Trios, Beyond Corp. и др.).

"Googleови запослени живе у чаури Google производа, користећи углавном Андроид телефоне и таблете (…) с ограниченом флексибилношћу за коришћење апликација за продуктивност које стижу од других компанија. То је повлашћен живот, а можда и онај који им онемогућује да се повежу с потрошачима и буду изложени новим и узбудљивим стварима", пише Лиз Ганес за AllThingsD.

Бен Фрид је открио како је велики проблем cloud сервиса коришћење у корпоративном сегменту. Пуцајући у властиту ногу на одређен начин, рекао је како се не може вjеровати туђем центру за чување пословних информација и докумената. Windows рачунари су постали "проблематични", наводно још од рачунарских напада из Кине 2010. Иако се наводи како у Googleу "на хиљаде" запослених користи Windows рачунаре, они морају да траже посебне дозволе од својих шефова – с објашњењима зашто је важно и нужно користити Windows системе. "Постоји разлика између коришћења (Windows система) јер је то једино што знате – и коришћења јер је то најбољи алат за одређени посао", рекао је Фрид. Софтверска страна је, баш како је и сугерисано раније, посебно ограничена. Сличне дозволе морају да се траже за коришћење програмских пакета Microsofta и Applea (Office те iWork).

Контрола је неверојатjна. Запосленима није допуштено доношење властитог преносног рачуанара, већ се од њих очекује преузимање рачунара које компанија пружа. Ипак, запослени могу донијети властите Chromebook преносне рачунаре. Каталог компаније, када је реч о мобилним уређајима, чини низ Андроид паметних телефона, као и обични мобилни телефони. У случају да то желе, запослени смијуу да донесу и друге мобилне уређаје, за шта се одлучило њих "неколико хиљада".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана