У БиХ најспорији интернет у Европи

Index.hr
У БиХ најспорији интернет у Европи

Након што смо сазнали које земље имају најбржи интернет на свијету, дошао је тренутак да сазнамо гдје се на тој листи налази Балкан. Ситуација није нимало блистава, јер су земље овог региона на посљедњим мјестима када је Европа у питању.

Према резултатима истраживања које је објавио портал Масхабле, земља где људи имају прилику да користе најбржи интернет на свијету је Јужна Кореја, док су земље Балкана на самом зачељу Европе.

Прецизније речено, међу земљама са најбржим интернетом на свијету не налази се ни једна земља из регије Балкана, Латинске Америке ни Африке.

Истраживање угледне компаније Акамаи показало је да је брзина интернета у Македонији 3,3 Mbps, Хрватској 3,24 Mbps, Албанији 2,8 Mbps, Србији 2,39 Mbps, али с друге стране више него у Босни и Херцеговини где се “сурфује” брзином од само 1,97 Mbps.

Компанија Акамаи је саопштила да је просjечна брзина широкопојасних веза у свијету у првом тромјесечју ове године порасла за четири посто и тренутно износи 3,1 Mbps.Према томе, у већини балканских земаља користи се интернет чија је брзина испод свјетског просјека.

Студија компаније Акамаи показала је да остале европске земље користе знатно бржи интернет од земаља Балкана, па се тако у Чешкој користи интернет брзине 9,6 Mbps, Аустрији 7,5 Mbps, Румунији 7,5 Mbps, Њемачкој 6,9 Mbps, Мађарској 6,6 Mbps, Словачкој 6,2 Mbps и Словенији 5,8 Mbps.

Поређења ради, становници БиХ, земље у којој се користи најспорији интернет у Европи, користе интернет који је око седам пута спорији од интернета у Јужној Кореји али и пет пута спорији од интернета који користе Чеси и Летонци.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана