Тужбе против Тиктока, алгоритам наводи дјецу на самоубиство

Танјуг
Foto: Илустрација

ВАШИНГТОН- Кинеска друштвена мрежа ТикТок се у САД суочава са таласом тужби због тога што њен алгоритам, према тврдњма тужилаца, наводи дјецу и рањиве особе на самоубиство.

ТикТок у оквиру персонализованог фида (feed) корисницима препоручује садржаје који говоре о депресији, безнадежности, смрти и другим мрачним темама, преноси Блумберг.

Предсједник те компаније Шоу Чу је због поменутих контроверзи прошлог мјесеца морао да одговора на неугодна питања у америчком Конгресу.

Родитељи америчког тинејџера Чејса Наске (16), који је прошле године извршио самобиство, наводно под утицајем мрачног садржаја који му је препоручивао ТикТок, подигли су у марту тужбу против те компаније.

Родитељи Чејса Наске тврде на основу података из његовог телефона да тинејџер није активно тражио такав садржај, већ да му га је сугерисао алгоритам.

Тиктоков оригинални алгоритам који препоручује садржај је направила група инжењера у Кини која ради за компанију БајтДенс, власника ТитТока, али он се сада користи свуда у свијету осим у самој Кини, додаје Блумберг.

У Кини је немогуће скинути апликацију ТикТок.

ТикТок тврди да његов алгоритам сада одржавају тимови инжењера по цијелом свијету, из Сјеверне Америке, Европе и Азије.

Десетак особа које су биле запослене у ТиТкоку тврде да кључеве алгортима и даље држе шефови и инжењери у Пекингу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана