Тужба технолошких гиганата против Гугла

Aгенције
Тужба технолошких гиганата против Гугла

Вашингтон - Групација већих технолошких компанија "Фер срч", међу којима су "Оракл" и "Мајкрософт", тужила је "Гугл" Европској комисији због апликација које нуди у свом оперативном систему "Андроид", јавиле су агенције.

- Тражимо од Европске комисије да брзо дјелује и одлучно заштити конкурентност и иновативност на овом тржишту. Уколико не буде дјеловања, то ће само охрабирити "Гугл" да поново злоупотријеби своју доминацију пошто се потрошачи све више окрећу ка платформи мобилних телефона, гдје доминира оперативни систем "Андроид" - рекао је Томас Винже представник "Фер срча" у чијем су чланству још и "Нокија", "Експидија" и "Трипедвајзр."

Из "Фер срча" је саопштено да су поднијели жалбу Европској комисији и да "Гугл" оптужују да жели да корисници система "Андроида" користе и њихове водеће апликације попут "Мапа" и "Јутјуба".

Компаније окупљене у "Фер срчу" су 2010. године поднијеле жалбу Европској комисији, која је покренула истрагу о кршерњу правила против конкурентности. "Гугл" је тада оптужен да користи своју доминацију на тржишту интернет-претраживача.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана