Трка у наоружању између Googleа и агенција САД

Aгенције
Трка у наоружању између Googleа и агенција САД

Највеће IT компаније налазе се у трци у наоружању са државним агенцијама за надгледање, судећи по Googleу, који је почео да енкриптује сопствене податке како би их заштитио од знатижељних очију.

Google већ неко вријеме ради на томе да заштити податке који се размјењују између њихових центара, али је цијела операција додатно убрзана након открића Едварда Сноудена.

Репутација компаније нашла се на удару услијед перцепције јавности да је компанија добровољно откривала податке у вези са њеним корисницима Националној безбједносној агенцији у Америци.

Google пориче да је учествовао у нечему таквом и сада додатно појачава интерну безбједност како би се заштитио од спољних упада.

„У питању је трка унаоружању. Државне агенције су највјештији играчи у игри. У питању је лична част. То се овдје неће десити", изјавио је потпредседник Googleа задужен за безбједност Ерик Грос.

Енкрипција података отежаће владиним агенцијама да декодирају било какве податке до којих би евентуално могле да дођу, а Google је сигуран да ће њихове противмјере бити успјешне.

Енкрипција података неће имати никакав утицај на обавезу Googleа да се одазове разумним захтјевима које им упуте безбједносне или друге државне агенције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана